Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Μεταλλαγμένος σολομός

Το γενετικά τροποποιημένο ψάρι έρχεται στο πιάτο μας. Ποιο είδος θα ακολουθήσει;












Της   ΛΩΡΗ   ΚΕΖΑ

Δεν είναι ωραίες οι γενικεύσεις και οι ρατσισμοί, αλλά αν πούμε ότι οι Αμερικανοί τρώνε περιττώματα, είμαστε κοντά στην αλήθεια. Αλεσμένα υπολείμματα ζώων με πλαστικές πατάτες και χημικά αναψυκτικά θεωρείται «εθνικό γεύμα» των ταχυφαγείων. Στα σουπερμάρκετ τους πωλείται πλήθος προϊόντων που ο μέσος Ευρωπαίος δεν δίνει ούτε στο γατί του. Κι εκεί που θα έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχει χειρότερο, ε, ναι, υπάρχει. Στις ΗΠΑ, εδώ και λίγες ημέρες, επιτρέπεται η πώληση γενετικά τροποποιημένου σολομού. Είναι πιο τραγικό από όσο ακούγεται, απλώς έχουμε συνηθίσει την ιδέα του μεταλλαγμένου.
Η είδηση είναι εξίσου σημαντική με την επίθεση στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Είναι σαφώς πιο σημαντική από τις αψιμαχίες ασήμαντων πολιτικών γύρω από μια καρέκλα. Εν τούτοις, δεν καταγράφονται αντιδράσεις. Δεν γίνονται πορείες για τα ψάρια που τρώμε, δεν αντέδρασε το ευρωκοινοβούλιο, δεν έγινε πολιτικό θέμα. Βεβαίως, το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την πρώτη συζήτηση για τη γενετική τροποποίηση του συγκεκριμένου είδους. Είναι όμως η πρώτη φορά που δίδεται άδεια για τη διάθεση μεταλλαγμένου ζώου.
Ο σολομός AquAdvantage, δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας AquaBounty Technologies, μεγαλώνει ταχύτατα. Στους 18 μήνες ζυγίζει 3 κιλά, ενώ ο σολομός εκτροφείου ζυγίζει 1,2 κιλά. Μεγαλώνει σε χερσαίες δεξαμενές στον Καναδά και στον Παναμά. Έχει την ίδια γεύση, την ίδια όψη και, όπως καθησυχάζουν οι δημιουργοί του, την ίδια θρεπτική αξία. Επειδή είναι τόσο ίδιο κι απαράλλαχτο, πωλείται πλέον χωρίς ενδοιασμούς. Προκύπτουν δύο ερωτήματα. Πώς ξέρουμε ότι δεν είναι επιβλαβές για τον καταναλωτή μακροπρόθεσμα και τι θα γίνει εάν πέσει το τροποποιημένο ψάρι σε φυσικό περιβάλλον;
Για την υγεία του καταναλωτή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα επηρεάσει σε αλλεργίες και άλλα χειρότερα. Για τη δραπέτευση στα νερά του Ατλαντικού τα πράγματα είναι περίπλοκα. Ο τροποποιημένος σολομός θα μεγαλώνει υπερβολικά γρήγορα, θα τρώει τα πάντα μέχρι να εξαφανίσει τον κανονικό. Αν ζευγαρώσει, με σολομό ή πέστροφα, οι απόγονοι θα είναι πολύ πιο δυνατοί και θα σαρώσουν τα πάντα ώστε να επιβιώσουν. Οι εκτροφείς διαβεβαιώνουν πως στις δεξαμενές θα μεγαλώνουν μόνο θηλυκά, στείρα ψάρια, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος.
Κάπου εδώ ο ευσυνείδητος καταναλωτής σηκώνεται από τον καναπέ και λέει ότι δεν θα τον επιλέξει ποτέ για το πιάτο του. Ούτε το ψάρι ούτε όσα ζώα ακολουθήσουν. Θα ακολουθήσουν, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Έκπληξη! Ο μεταλλαγμένος σολομός δεν θα έχει ταμπελάκι. Θα πωλείται δίπλα δίπλα με τον σολομό ιχθυοτροφείου, χωρίς σήμανση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο φθηνός, αφού μεγαλώνει στον μισό χρόνο. Δεν ξέρουμε όμως ποια πολιτική θα ακολουθήσει η εταιρεία. Αφενός πρέπει να γίνει η απόσβεση των ερευνών, αφετέρου η εμφανώς χαμηλότερη τιμή θα προδίδει την καταγωγή του ιχθύος.
Οι δημιουργοί του μεταλλαγμένου σολομού έχουν οικονομικά σχέδια, έχουν και ιδεολόγημα. Αυτό έλειπε, να μιλούν μόνο για τα κέρδη. Λένε ότι οι τροποποιήσεις θα μειώσουν τον υποσιτισμό στον πλανήτη. Άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και κάτι οικολόγοι με παραξενιές ζητούν έλεγχο στα  - τρόφιμα. Έτσι τους παρουσιάζουν τους οικολόγους, σαν άτομα με εμμονή, σαν μάντεις του κακού που προδικάζουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα ζώα.
Αυτό είναι, λοιπόν, το ψευδοδίλημμα, αν επαρκεί η παραγωγή ώστε να τραφεί όλος ο πλανήτης. Κι επειδή δεν επαρκεί, επιτρέπονται μέθοδοι χωρίς εχέγγυα. Ακριβώς το ίδιο έχει γίνει στο φυτικό βασίλειο και μέρα με την ημέρα, χρόνο με τον χρόνο, τα μεταλλαγμένα σπόρια απλώνονται και καταλαμβάνουν περισσότερα στρέμματα. Καιρός να μετοικήσουμε σε άλλον πλανήτη.
BHMAgazino
29.11.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: