Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Οι πειρατές της διπλανής πόρτας















Εκατομμύρια οι παράνομες online ανταλλαγές αρχείων, ανυπολόγιστες οι ζημιές που μετράει η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και οι νομοθέτες αδυνατούν να εξαλείψουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Η συνταγή της online «πειρατείας»: ένας υπολογιστής, μια γρήγορη σύνδεση στο Ιnternet και τα κατάλληλα προγράμματα για το «κατέβασμα» τραγουδιών, ταινιών, βιβλίων και άλλων αρχείων.
Κινηματογραφικές ταινίες που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες, εκατομμύρια δίσκοι μουσικής, παιχνίδια για υπολογιστές, βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και προγράμματα λογισμικού «κυκλοφορούν» στο Διαδίκτυο και διατίθενται σε όλους όσοι τα αναζητούν δωρεάν. Οι «πειρατές» του Διαδικτύου είναι η οικογένεια της διπλανής πόρτας. Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μια παράνομη δραστηριότητα στην οποία σχεδόν όλοι επιδίδονται;
Η εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων, δηλαδή του γρήγορου Ιnternet, και η συμπίεση των ψηφιακών αρχείων, που έκανε τη διακίνησή τους μέσω του Διαδικτύου μια εύκολη υπόθεση, είχαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανθεί η ιντερνετική «πειρατεία». Με τον όρο αυτόν περιγράφονται όλες οι παράνομες ανταλλαγές και διακινήσεις ψηφιακών αρχείων, όπως π.χ. δίσκοι μουσικής, κινηματογραφικές ταινίες, ψηφιοποιημένα βιβλία, παιχνίδια για υπολογιστές και λογισμικά προγράμματα μέσω του Διαδικτύου.
Οι ζημιές που έχει προκαλέσει η πειρατεία online στη βιομηχανία της μουσικής, του κινηματογράφου, των εκδόσεων και της παραγωγής λογισμικού είναι ανυπολόγιστες, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η μουσική πειρατεία
Χωρίς αμφιβολία ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από τη   διαδικτυακή πειρατεία  είναι η μουσική βιομηχανία, εκπρόσωποι της οποίας δηλώνουν ότι η μουσική πειρατεία σημειώνει ρεκόρ. Πολλοί προβλέπουν ότι θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στο Ιnternet και ανακαλύπτουν τα «οφέλη» της διαδικτυακής πειρατείας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (ΙFΡΙ), το 2008 διακινήθηκαν παράνομα online 40 δισεκατομμύρια μουσικά «αρχεία». [ ... ]

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, εκπρόσωποι της οποίας αναφέρουν ότι τόσο η πειρατεία online όσο και η διακίνηση πειρατικών ταινιών κοστίζουν στη βιομηχανία περισσότερα από 20 δισ. δολάρια τον χρόνο σε διαφυγόντα κέρδη. Οπως τονίζουν, οι αγορές οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και ο Καναδάς.

Ηλεκτρονικά βιβλία
Χρειάστηκαν μόνο 15 λεπτά από την έναρξη διάθεσης της ψηφιακής έκδοσης του νέου βιβλίου του Νταν Μπράουν «Το χαμένο σύμβολο» από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Αmazon για να αρχίσουν να εμφανίζονται στον παγκόσμιο ιστό τα πρώτα παράνομα αντίτυπά του σε ιστοσελίδες Ρeer 2 Ρeer. Μέσα σε μόλις δύο 24ωρα υπολογίζεται ότι «Το χαμένο σύμβολο» είχε «κατεβεί» σε περισσότερους από 40.000 υπολογιστές. Η πειρατεία των ηλεκτρονικών βιβλίων λογοτεχνίας είναι φαινόμενο σχετικώς πρόσφατο. Τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή υποτίθεται ότι προστατεύονται από DRΜ (digital rights management), λογισμικά που θεωρητικώς εμποδίζουν την παράνομη αντιγραφή. Τα προγράμματα αυτά όμως αποδεικνύονται ανίσχυρα να εμποδίσουν την αντιγραφή και την παράνομη διακίνηση των βιβλίων αφού το «σπάσιμό» τους είναι παιχνιδάκι για τους «ειδικούς».
Εκπρόσωποι των εκδοτών βιβλίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναφέρουν ότι η εξάπλωση της παράνομης διακίνησης ηλεκτρονικών βιβλίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. [ ... ]

Πριν από λίγο καιρό το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε σχετικό νομοσχέδιο που τιμωρεί με διακοπή πρόσβασης στο Ιnternet τους χρήστες που έχουν κατεβάσει παράνομα αρχεία από το Διαδίκτυο περισσότερες από τρεις φορές, καθώς και με υψηλά πρόστιμα. [ ... ]

Στη χώρα μας ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών προϊόντων- τραγουδιών, βίντεο και βιβλίων- μέσω του Διαδικτύου.
«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε από την πλευρά μας την αποτελεσματικότερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας» τόνισε ο κ. Γερουλάνος και κάλεσε τους άμεσα ενδιαφερομένους να συνεργαστούν με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής νομοθετικής λύσης λαμβάνοντας υπόψη και τις μεθόδους που υιοθέτησαν άλλες χώρες.
Το ζήτημα είναι πως οι πολιτικές σε εθνικό επίπεδο αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα παγκοσμιοποιημένο πρόβλημα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι χρήστες του Διαδικτύου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, βρίσκουν τρόπο για να ξεπερνούν τα εμπόδια που κατά καιρούς επιβάλλουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι νομοθέτες να βρίσκονται πάντα δύο βήματα πριν από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Άρχισαν τα όργανα και στην Ελλάδα
ΠΟΙΝΙΚΗ  δίωξη για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ΄ επάγγελμα από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ενός 32χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου και ενός 23χρονου φοιτητή άσκησε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ο αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ι. Μητσιόπουλος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι ανωτέρω φέρονται ως διαχειριστές ιστοσελίδας με την επωνυμία www.greekfun.com, επισκέπτες της οποίας μπορούσαν να «κατεβάζουν» στους υπολογιστές τους μουσικά κομμάτια διαφόρων καλλιτεχνών, ταινίες ελληνικές και ξένες, αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια γνωστών εταιρειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που πραγματοποιείται στη χώρα μας για λειτουργία ανάλογης ιστοσελίδας και έγινε μετά την υποβολή σχετικής μήνυσης από την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών   Έργων  (ΕΠΟΕ).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ
Εφημερίδα  το  Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: