Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Το αδύναμο σημείο των πυρηνικών





Εφαρμοσμένη στην πράξη, η εξίσωση Ε = mc 2 του μεγαλοφυούς Αλβέρτου Αϊνστάιν χαρίζει στον άνθρωπο ποσότητες ενέργειας που μοιάζουν αστείρευτες. Η πυρηνική ενέργεια απαλλάσσει από τον βραχνά των ορυκτών καυσίμων και επιπλέον πλασάρεται από κάποιους σαν «καθαρή». Πράγματι, δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν εκλύει καυσαέρια, δεν εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παράγει μόνο ατμό. Με μία όμως καθοριστική λεπτομέρεια: ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ευάλωτοι σε ατυχήματα, δυστυχήματα ή και παγκόσμιες τραγωδίες, όπως εκείνη του Τσερνόμπιλ την αποφράδα 26η Απριλίου 1986.
Την άγνοια των θανάσιμων κινδύνων που κρύβει η ραδιενεργός ακτινοβολία η Μαρία Κιουρί την πλήρωσε με τη ζωή της. Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έκθεση στη ραδιενέργεια ισοδυναμεί με θάνατο, άλλωστε για θάνατο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά (Χιροσίμα - Ναγκασάκι) από τους Αμερικανούς με το πρόσχημα ότι έτσι «σώθηκαν περισσότεροι» από όσους υποτίθεται ότι θα σκοτώνονταν αν συνεχιζόταν η λαίλαπα του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου.
Έστω και τιθασευμένη για ειρηνικούς σκοπούς, η κοσμογονική αυτή δύναμη είναι επικίνδυνη. Η χρήση της είναι αποδεκτή μόνο αν αποκλειστεί 100% το ενδεχόμενο διαρροών. Θεωρητικά γίνεται, στην πράξη όχι πάντα. Σύμφωνα με το λεγόμενο «σύνδρομο της Κίνας», αν διαρρεύσει ραδιενεργό υλικό, είναι ικανό να διαπεράσει τη γήινη σφαίρα και να φθάσει στην απέναντι πλευρά, στην Κίνα, και να μολύνει τα πάντα για πολλές εκατοντάδες χρόνια.
Αλλά ακόμη και όταν τα πάντα λειτουργούν άψογα, υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος : τα πυρηνικά απόβλητα. Είναι δρακόντειες οι προδιαγραφές για τη μεταφορά των πυρηνικών καυσίμων (ράβδοι εμπλουτισμένου ουρανίου) και την απόθεσή τους όταν εξαντληθούν, μαζί με πάσης φύσεως μολυσμένα από ραδιενέργεια υλικά. Υπόθεση ελάχιστων εξειδικευμένων εταιρειών με τεράστια κέρδη που δεν είναι πάντα σίγουρο ότι βάζουν την ασφάλεια επάνω από την κερδοσκοπία. Εύλογοι φόβοι προκαλούνται επίσης στην περίπτωση που πέσουν ραδιενεργά κατάλοιπα στα χέρια κακόβουλων εγκληματιών. Είναι η λεγόμενη «βρώμικη βόμβα», μόνιμη απειλή που αφήνουν να αιωρείται στον αέρα οι απανταχού τρομοκράτες.
Από  τον  ημερήσιο  τύπο
Εφημερίδα  "Βήμα"   

Δεν υπάρχουν σχόλια: