Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Απειλή και όχι λύση η πυρηνική ενέργεια












Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών επαναφέρει στο προσκήνιο ως «λύση» την πυρηνική ενέργεια, με το επιχείρημα ότι δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κατά την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ωστόσο οι μνήμες από ατυχήματα όπως αυτό του Τσερνομπίλ το 1986 (από το οποίο συμπληρώνονται 23 χρόνια) ή από την Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας το 1999 είναι ακόμα ζωντανές, ενώ οι χώρες αυτές εξακολουθούν να μετρούν θύματα και σοβαρά ασθενείς.
Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη και ακριβή, τονίζεται σε έκθεση του WWF σχετικά με τους μύθους και την πραγματικότητα γύρω από την πυρηνική ενέργεια που κυκλοφόρησε με αφορμή την επέτειο των 23 χρόνων από την επέτειο του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ.
«Η ανθρωπότητα υφίσταται ακόμη και σήμερα τις τραγικές συνέπειες του Τσερνόμπιλ. Αυτή η καταστροφή προκάλεσε την έκλυση 6,7 εκ. τόνων ραδιενεργών υλικών, που διαχύθηκαν σε όλη την Ευρώπη, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως ο αριθμός των θυμάτων, ούτε και εκείνος των ανθρώπων που πρόκειται να αποβιώσουν ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στο ραδιενεργό ‘νέφος’. Ενδεικτικά, μελέτη των επιστημόνων Ίαν Φέρλυ και Ντέϊβιντ Σάμερ εκτιμά ότι περίπου 30.000 – 60.000 επιπλέον άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού», σημειώνεται στην έκθεση του WWF.
Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η πυρηνική ενέργεια επιχειρείται να εμφανιστεί ως "πράσινη" και φθηνή. Και όμως, η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια κοστίζει 15,31 σεντς, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τα αιολικά είναι μόλις 8,91 σεντς, και για τη γεωθερμία 10,19.
«Η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει για τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε, πάντα στη βάση της αρχής της προφύλαξης. Δυστυχώς, όμως, το πέρασμα του χρόνου αμβλύνει τις μνήμες του Τσερνόμπιλ και αφήνει χώρο σε ολίγους να αναστήσουν μια επικίνδυνη και ακριβή τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού» τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ένα ακόμα στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι πυρηνικές μονάδες σε σχέση με κάθε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού από ενεργειακές πηγές.
«Ενδεικτικά, για κάθε παραγόμενη τεραβατώρα (TWh) η πυρηνική ενέργεια προσφέρει μόλις 75 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η αιολική ενέργεια προσφέρει τουλάχιστον 918 και τα φωτοβολταϊκά τουλάχιστον 29.500».
Η απειλή είναι ακόμα ζωντανή
Πριν από 23 χρόνια, τη νύχτα της 26ης Απριλίου του 1986, οι εργαζόμενοι στην νυχτερινή βάρδια του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ είχαν λάβει ειδικές οδηγίες από τη Μόσχα να κάνουν ένα πείραμα. Γι’ αυτό αποσύνδεσαν όλα τα συστήματα ασφαλείας. Η αλυσιδωτή αντίδραση που ακολούθησε ήταν ανεξέλεγκτη. Στης 1:21 π.μ. το μπλοκ 4 του αντιδραστήρα εξερράγη, εκτινάσσοντας στον αέρα 30 με 40 φορές περισσότερη ραδιενέργεια τις βόμβες της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι.
Ο αέρας μετέφερε αμέσως τα ραδιενεργά σύννεφα στην Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία. Πάνω από 8.000.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Μακρινές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Βουλγαρία εκτέθηκαν σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Όπως αναφέρει έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, «οι περισσότεροι από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ συνέχισαν να λειτουργούν για αρκετά χρόνια μετά το ατύχημα. Ο τελευταίος έκλεισε το 2000».
Η περιοχή σήμερα έχει διαιρεθεί σε ζώνες, ανάλογα με τα επίπεδα της μόλυνσης. Η ζώνη 1 εκκενώθηκε. Στους κατοίκους της ζώνης 2 έγιναν επίμονες συστάσεις να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων κατοίκων. Στη ζώνη 3 επιτρέπεται να εγκατασταθούν νέοι κάτοικοι, καθώς και να επιστρέψουν οι παλιοί.
«Όσοι έχουν τη δυνατότητα, μένουν μακριά», σημειώνεται στην έκθεση της Greenpeace. «Οι μολυσμένες εκτάσεις (18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης και 40% των δασών της Ουκρανίας) θα παραμείνουν έτσι για εκατοντάδες χρόνια. Πολλοί από τους κατοίκους, όμως, εξακολουθούν να τρώνε τα φρούτα και τα λαχανικά από τα περιβόλια τους. Έτσι ο οργανισμός τους απορροφά ραδιενεργά στοιχεία πέντε φορές περισσότερο από το αποδεκτό όριο. Μόνο το 5% των παιδιών του Τσερνομπίλ είναι υγιή».
Για το ελληνικό κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, το μήνυμα «Κάλιο ενεργοί παρά ραδιενεργοί» παραμένει επίκαιρο πάντα. Όπως σημειώνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι, «τo πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται εκμεταλλευόμενο την ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Προσπαθούν έτσι να εμφανίσουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα! Οι εναλλακτικές λύσεις είναι εδώ. Ο άνεμος, ο ήλιος, η βιομάζα αποτελούν καλούς πρεσβευτές συνεργασίας σε μια εποχή που χρειάζεται να απεξαρτηθούμε από τις συγκεντρωτικές μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το ουράνιο».
Η Ελλάδα
Οι Έλληνες είναι διαχρονικά αντίθετοι στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της PublicIssue με τίτλο «Οικολογικό Βαρόμετρο 2009», το 83% των Ελλήνων παραμένουν αντίθετοι στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και μόνο το 13% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. […]
Λαμπρινή Σταμάτη
Από  τον  ημερήσιο  Τύπο


 Βίντεο  για  το  Τσέρνομπιλ 
 Πατήστε  τον  ακόλουθο  σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: