Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η Χιροσίμα συνεχίζει να πληγώνει τη Γη







Στην 65η επέτειο ο Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε σχέδιο πέντε προτάσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
ΧΙΡΟΣΙΜΑ  Με την παρουσία, για πρώτη φορά, ενός επίσημου αμερικανού αξιωματούχου, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου Τζον Ρους, αλλά και ενός εν ενεργεία Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Μπαν Κι Μουν, η Ιαπωνία τίμησε χθες την 65η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα. «Σήμερα πραγματοποιούμε όλοι μαζί ένα ταξίδι από το Σημείο Μηδέν της Χιροσίμα στο Σημείο Μηδέν του πλανήτη μας. Πρέπει να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν από όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής» τόνισε ο κ. Μουν, ο οποίος ανακοίνωσε ένα σχέδιο πέντε προτάσεων για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό. Και τόνισε: «Ο αφοπλισμός είναι η μόνη μας λύση για να ζήσουμε σε ένα ασφαλέστερο μέλλον. Όσο επικρέμαται πάνω μας η πυρηνική απειλή κανείς μας δεν θα νιώθει ασφαλής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη».
Εφέτος, εκτός από τις ΗΠΑ, και οι σύμμαχοί τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Γαλλία και Βρετανία έστειλαν τους πρώτους απεσταλμένους τους στη μαύρη επέτειο του εγκλήματος πολέμου με τους 140.000 νεκρούς αμάχους, το οποίο επέσπευσε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 στα μέτωπα της Άπω Ανατολής. «Προς όφελος των μελλοντικών γενεών, οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να γίνει πραγματικότητα ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα» τονίζει σε γραπτό μήνυμά του ο αμερικανός διπλωμάτης. Υπενθυμίζεται ότι «ένας κόσμος χωρίς τον κίνδυνο της πυρηνικής καταστροφής» αποτελούσε μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν προέδρου των ΗΠΑ  Μπαράκ  Ομπάμα.
«Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα» τόνισε και ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα. Δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο. Ακριβώς στις 8.15 το πρωί, τοπική ώρα, χτύπησε η «καμπάνα της ειρήνης» στη Χιροσίμα, όπως γίνεται κάθε έτος τέτοια ημέρα και ώρα τα τελευταία 65 χρόνια.
Είναι η ίδια εκείνη στιγμή που στις 6 Αυγούστου 1945 το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 «Ενόλα Γκέι» έριξε τη βόμβα «Μικρό Αγόρι» που οδήγησε στον πυρηνικό όλεθρο. Περίπου 80.000 άνθρωποι, από τους συνολικά 350.000 που κατοικούσαν στη Χιροσίμα, εξαϋλώθηκαν ακαριαία. Ακολούθησε τρεις ημέρες αργότερα η βόμβα «Χοντρός Άντρας» στο Ναγκασάκι, η οποία σκότωσε άλλους 70.000 ανθρώπους, αναγκάζοντας έξι ημέρες αργότερα την Ιαπωνία να παραδοθεί στις συμμαχικές δυνάμεις.
 



Βίντεο  
Πατήστε  τον  ακόλουθο  σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: