Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Διαφημιστικές Πινακίδες




«Παραβάτες: κόμματα, νομάρχες, δήμαρχοι, εταιρείες και διαφημιζόμενοι»
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι οι πινακίδες που τραβούν την προσοχή μας και είναι τοποθετημένες σε νησίδες, πεζοδρόμια και σημεία που μπορεί να προξενήσουν δυστυχήματα, είναι επικίνδυνες και πρέπει να ξηλωθούν.
Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αλλά ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έστελνε εγκυκλίους σε νομαρχίες και σε δήμους να κατεβάσουν τις πινακίδες, οι περισσότεροι τις αγνοούσαν ή έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες για να μην κάνουν τίποτα.
Παραβάτες όμως δεν ήταν μόνο οι νομάρχες, οι δήμαρχοι, οι διαφημιστικές εταιρείες και οι διαφημιζόμενοι.
Οι μεγαλύτεροι και τελείως αδικαιολόγητοι παραβάτες ήταν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία διαφημίζονταν πάνω σε τέτοιες πινακίδες, αδιαφορώντας για τον σεβασμό στους νόμους και στον άνθρωπο.
Οι γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους πάνω σε τέτοιες πινακίδες, όμως, θεώρησαν το γεγονός απαράδεκτο, έδωσαν μια πολύχρονη μάχη και τελικά δικαιώθηκαν, όταν ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έκρινε ότι «ο θάνατος πάνω σε μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείας".
Αλλά ενώ τα μέλη της διακομματικής επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής αποφάσισαν ομόφωνα ότι πρέπει να κατεβούν όλες οι επικίνδυνες πινακίδες, στις ευρωεκλογές είδαμε όλα τα κόμματα να τις χρησιμοποιούν για να μας πείσουν να τα προτιμήσουμε.  [ … ]
Και στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, ως τέως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής, έστειλα μια επιστολή στις επιτροπές εκλογών όλων των κομμάτων, αναφέροντας τα εξής: «Επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες. Επειδή ο ΚΟΚ αναφέρει ότι είναι παράνομες όσες τραβούν την προσοχή μας ή είναι τοποθετημένες σε σημεία που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ξηλωθούν όλες. Επειδή η διακομματική επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής αποφάσισε, ομόφωνα, ότι πρέπει να φύγουν από τους δρόμους οι επικίνδυνες και παράνομες πινακίδες, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Σας παρακαλώ να απαιτήσετε από τις εταιρείες που ανέλαβαν την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, να μη χρησιμοποιήσουν ούτε μία από τις πινακίδες που μας σκοτώνουν. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι, πολλά άλλα μέσα και πολλές νόμιμες πινακίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό να ισχυριζόμαστε ότι μας ενδιαφέρει το καλό της χώρας, όταν (στην προσπάθειά να κερδίσουμε ψήφους) αδιαφορούμε για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους».  [ …  ]
Να διευκρινίσουμε εδώ ότι κανένας δεν θέλει να σταματήσουν οι διαφημίσεις, να κλείσουν όλες οι διαφημιστικές εταιρείες και να μείνουν στον δρόμο οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές.  Εκείνο που θέλουμε είναι να απομακρυνθούν όσες βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Γιατί οι σύγχρονοι δρόμοι πρέπει να συγχωρούν τα λάθη των οδηγών. Όχι να έχουν παγίδες που τους σκοτώνουν.
ΑΡΗΣ  ΣΤΑΘΑΚΗΣ
( Τ. πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής )
Από  τον   Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: