Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ποινή θανάτου στον πολιτισμό μας










Ότι η Κίνα παγίως διατηρεί τα θλιβερά πρωτεία και στις εκτελέσεις και στην επιβολή της θανατικής ποινής κάθε χρόνο το γνωρίζουν πολλοί. Όμως, λιγότεροι γνωρίζουν ότι στην Ιαπωνία, όπου ουδείς μεν εκτελέστηκε μέσα στο 2008, αλλά 27 θανατικές καταδίκες επέβαλαν τα δικαστήρια της χώρας, επικρατεί η άκρως απάνθρωπη πρακτική να ειδοποιούνται οι κατάδικοι ότι θα απαγχονιστούν μόλις την ημέρα της εκτέλεσής τους, ενώ οι οικογένειές τους ειδοποιούνται μόνο μετά την εκτέλεση...

Τέτοια και άλλα πολλά μαύρα αναφέρει η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Θανατικές Καταδίκες και Εκτελέσεις το 2008», η οποία παρέχει μια διεθνή επισκόπηση της θανατικής ποινής: Μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, εκτελέστηκαν το λιγότερο 2.390 άνθρωποι σε 25 χώρες του κόσμου, ενώ τουλάχιστον 8.864 καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 52 χώρες.

Όσο για την Κίνα, από μόνη της η κυβέρνηση της χώρας ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκτελέσεων στον κόσμο (72%), έχοντας πραγματοποιήσει τουλάχιστον 1.718 εκτελέσεις -αν και η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις θανατικές καταδίκες και τις εκτελέσεις παραμένουν κρατικά μυστικά. Κι αυτό ισχύει για πολλές ακόμα χώρες στον κόσμο. Δέκα ακόμα κράτη στην Ασία συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή: Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Βόρεια Κορέα, Μαλαισία, Μογγολία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν και Σιγκαπούρη.

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική ήταν και πέρσι οι περιοχές με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό εκτελέσεων - τουλάχιστον 508. Στο Ιράν, ο λιθοβολισμός και ο απαγχονισμός ήταν ανάμεσα στις σκληρές και απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, με την εκτέλεση τουλάχιστον 346 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ανηλίκων παραβατών. Στη Σαουδική Αραβία, όπου η εκτέλεση διενεργείται συνήθως με δημόσιο απαγχονισμό και ακολουθείται, σε μερικές περιπτώσεις, από σταύρωση, εκτελέστηκαν το λιγότερο 102 άνθρωποι.

Μόνο δύο επίσημα καταγεγραμμένες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική το 2008, αλλά τουλάχιστον 362 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το 2008 σημειώθηκε επίσης μια οπισθοδρομική εξέλιξη στη Λιβερία, όπου η θανατική ποινή απόκτησε ξανά σε ισχύ για τα εγκλήματα της ληστείας, της τρομοκρατίας και της αεροπειρατείας.

Στην αμερικανική ήπειρο, μόνον οι ΗΠΑ εκτελούν συνεχώς, με 37 εκτελέσεις το 2008, από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Τέξας περισσότερες απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία. Η απελευθέρωση τεσσάρων θανατοποινιτών στις ΗΠΑ επειδή ήταν αθώοι ανεβάζει τον αριθμό τέτοιων περιπτώσεων απελευθέρωσης θανατοποινιτών σε περισσότερες από 120 από το 1975. Η μοναδική άλλη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που πραγματοποιεί εκτελέσεις είναι ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, το πρώτο κράτος στην Καραϊβική που έχει πραγματοποιήσει εκτέλεση από το 2003.

Η Ευρώπη θα ήταν μια «ζώνη απαλλαγμένη από τη θανατική ποινή», αν δεν υπήρχε η περίπτωση της Λευκορωσίας, όπου η θανατική ποινή παραμένει τυλιγμένη σε πέπλο μυστικότητας: εκτέλεση με σφαίρα στον αυχένα και καμία επίσημη πληροφόρηση των συγγενών σχετικά με την ημερομηνία της εκτέλεσης ή τον τόπο ταφής του σώματος. Η πρώην σοβιετική χώρα πραγματοποίησε τέσσερις εκτελέσεις το 2008 και παραμένει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί τη θανατική ποινή.

«Η θανατική ποινή είναι η υπέρτατη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Αποκεφαλισμοί, ηλεκτρικές καρέκλες, απαγχονισμοί, θανατηφόρες ενέσεις, εκτελεστικά αποσπάσματα και λιθοβολισμοί δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», σχολίασε η Αϊρίν Χαν, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.


Από τον Τύπο
ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: