Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Τα πιο δύσκολα μαθήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για σχολικός εκφοβισμός

Της   Τασούλας   Καραϊσκάκη

Δεν ζουν οι μαθητές στη γυάλα, αυτή έσπασε από δεκαετίες, αλλά στην καρδιά της ενήλικης κοινωνίας, με τη βία, τον παραλογισμό και τα ευτράπελά της, ωστόσο δηλώνουν ανήσυχοι για τις παρενοχλήσεις που θα υποστούν, με την έναρξη των μαθημάτων, από συμμορίες (;) ανηλίκων που στήνουν «καραούλι» έξω από σχολεία και φροντιστήρια για να επιτεθούν.
Ούτε το καλοκαίρι κόπασε το αντισχολικό μένος ορισμένων εφήβων. Ομάδα εννέα 13χρονων και 14χρονων «ρήμαξε» τον Ιούλιο και Αύγουστο πέντε σχολεία της Ηλιούπολης: κατέστρεφαν θρανία, πίνακες, λάμπες, έβαζαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έκλεβαν υπολογιστές, τηλεοράσεις, ηχεία, βιντεοπροβολείς... Σοβαρό. Δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής, αλλά όλων των εποχών κρίσεων –στην Ευρώπη, από τον 16ο και 17ο αι. καταγράφονται συμμορίες ανηλίκων–, και δεν είναι πλέον μόνο συνέπεια του χαμηλού εισοδήματος, της προβληματικής στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης, της ανεργίας ή απουσίας των γονιών, ενός κοινωνικού σύμπαντος σε σταθερή αρρυθμία όπου το έγκλημα αποβαίνει η κορυφαία διασκέδαση (η Ηλιούπολη δεν είναι περιοχή όπου κυριαρχούν η κοινωνική αποδόμηση, η αποδιοργάνωση, το πολύ υψηλό ποσοστό  μεταναστών).
Δεν είναι μόνο συνέπεια του πώς λειτουργούν οι θεσμοί, της αδιέξοδης πολιτικής και οικονομικής κυκλικής λαίλαπας, της τύφλωσης μπροστά στην εκκωφαντική πραγματικότητα. Αλλά και άλλων παραγόντων, οι οποίοι συνδέονται με τη σχολική αποτυχία, την απόρριψη, τον στιγματισμό, την αίσθηση του ατελεύτητου σχολικού χρόνου που κάνει κάθε δευτερόλεπτο ανυπόφορο μαρτύριο. Συχνά, υπό συνθήκες υπερβολικής μοναξιάς, υπερβολικής ανασφάλειας, μικρής κοινωνικής συνείδησης και ανύπαρκτου σεβασμού στη δημόσια περιουσία. Η «συμμορία» προσφέρει σεβασμό και αναγνώριση στα μέλη της, χτίζει τη νέα αυτοεκτίμηση, χαλκεύει και στερεώνει μύθους.
Αυτοί οι μύθοι και η υπεραναβλύζουσα οργή κατά του σχολείου και ευρύτερα του τακτοποιημένου τμήματος της κοινωνίας δεν εκμηδενίζονται παρευθύς με νέους –αυστηρότερους;– κανόνες. Η ενεργή, ζωντανή, ενθαρρυντική, διαρκώς παρούσα κοινότητα (σχολική, οικογενειακή, τοπική) είναι που παραδίδει τα δύσκολα μαθήματα ζωής και αποτρέπει το έγκλημα. Ομως αυτή είναι μια υπόθεση στην οποία παρεισφρέουν πλήθος συντελεστές, ερωτήματα και επιφωνήματα αδυναμίας.
Εφημερίδα   Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: