Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013












Κύριε  Δήμαρχε  Αθηναίων,
Κυρία Μοlinier,
Κυρία Υπουργέ,
Σεβασμιώτατε,
Κύριoι Υπουργοί των φίλων Χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ,
Κύριοι Πρέσβεις,
Κύριοι Σύνεδροι,


Περιδιαβαίνοντας σήμερα κανείς οποιαδήποτε μεγαλούπολη θα διαπιστώσει ότι, πίσω από τις βιτρίνες των μεγάλων εμπορικών δρόμων, στις οποίες αντικατοπτρίζεται ο πλούτος, υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Είναι ο κόσμος των αποκλεισμένων και των κοινωνικά περιθωριοποιημένων, των θυμάτων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των μεταναστών της αδήλωτης εργασίας και των νέων της ανεργίας, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανασφάλιστων. Ένας κόσμος απόγνωσης, απελπισίας και ζόφου : Ο κόσμος της φτώχιας.

Η φτώχια δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας. Σήμερα όμως το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σε όλα τα επίπεδα κυριαρχούν οι ανισότητες, με τα προβλήματα να διογκώνονται, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εξαιτίας της εκτεταμένης φτώχιας και του υποσιτισμού, της εξάπλωσης του AIDS, της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών εκπαίδευσης και περίθαλψης.  Ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, που ξεπερνάει το 1,3 δισεκατομμύρια, ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και καθημερινής στέρησης. Πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, ενώ 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι. Για εκατομμύρια συνανθρώπους μας ο υποσιτισμός και η έλλειψη πόσιμου νερού, αποτελούν ακόμα ζητούμενα   στην   καθημερινή  τους  διαβίωση.

Παρά την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη δράσεων ατομικών και συλλογικών, εθνικών και διεθνών, τη ρητορική και τις υποσχέσεις των ηγετών, ερχόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα, που – έχω την εντύπωση – είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Μια ομολογία της αποτυχίας επίτευξης των στόχων της Διακήρυξης της Χιλιετίας που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ, παρουσιάζεται ανάγλυφα και στις εκθέσεις του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και Κύριοι,
Όταν ο κόσμος εισερχόταν στη νέα χιλιετία, για πολλούς σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας νέας «πολλά» υποσχόμενης και ελπιδοφόρας εποχής. Με την ανθρωπότητα απελευθερωμένη από τον τεχνητό διαχωρισμό της σε δύο αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, κυριάρχησε η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων, η ταχύτερη διάδοση των πληροφοριών και ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, χάρη στις νέες τεχνολογίες. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως, η διάχυση του ολοένα και περισσότερο παραγόμενου πλούτου, η εξάλειψη της φτώχιας και των ανισοτήτων, ήταν για πολλούς ένα πολύ κοντινό «αύριο».  Σήμερα όμως, διαπιστώνουμε ότι το «αύριο» αυτό είναι πολύ μακρινό. Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε οι αποκλεισμένοι του «Πρώτου Κόσμου», οι «παράπλευρες απώλειες» μιας «ασύμμετρης» ανάπτυξης, και η περαιτέρω εξαθλίωση του «Τρίτου Κόσμου», επιβεβαιώνουν τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Κυρίες και Κύριοι,
Η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα διαρκές έγκλημα, που συντελείται κατά της ανθρωπότητας.  Είναι καιρός να αναζητήσουμε λύσεις και να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές δράσεις, που θα στηρίζονται όχι τόσο σε βάσεις φιλανθρωπίας, αλλά στην αναγνώριση του γεγονότος, ότι η φτώχια είναι δομικό στοιχείο της πραγματικότητάς μας, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς. Παρά τη διαχρονικότητά της, η φτώχια δεν συνιστά νομοτέλεια στην πορεία της ανθρωπότητας αλλά αποτελεί παθογένεια, σύμπτωμα δυσλειτουργιών του οικονομικού και κοινωνικο-πολιτικού μας πλαισίου.  Εάν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν σήμερα, τότε πολύ γρήγορα θα οδηγήσουμε σε περιθωριοποίηση και εξαθλίωση τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Γης. Μια καταστροφή πλανητικής εμβέλειας.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.-

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην κήρυξη έναρξης των εργασιών του 6ου Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της φτώχιας που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής (26-28.3.2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: