Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Με τις ειδήσεις ξεχνιέμαι














Τι είναι πρώτη είδηση σε ένα δελτίο ειδήσεων; Είναι γνωστό ότι από τις ειδήσεις που φθάνουν σε ένα κανάλι μόνο το 10% χρησιμοποιείται. Ποια είναι τα κριτήρια μιας τέτοιας επιλογής; Το ρώτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί και ως εξής: «Τι κατασκευάζεται ως πρώτη είδηση;». Ή μάλλον «Τι αξίζει  να   κατασκευασθεί ως πρώτη είδηση;».


Το ερώτημα μας πηγαίνει κατ' ευθείαν στην καρδιά της λειτουργίας της μικρής οθόνης. Αν είναι αλήθεια ότι η μικρή οθόνη είναι ένας πανίσχυρος ανώνυμος παιδαγωγός, τότε το παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να διατυπωθεί και ως εξής: «Τι εκπαιδευόμαστε να εισπράττουμε ως πρώτη είδηση;». Το ερώτημα δεν στερείται σημασίας αν αναλογισθούμε ότι τέτοια είναι η δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, τέτοια η διείσδυσή της στο συλλογικό φαντασιακό, ώστε μια πρώτη είδηση στο δελτίο ειδήσεων μάς εισάγει σε κάτι πολύ πέραν της ενημέρωσης. Μας εισάγει σε αυτό που αξίζει να συμβαίνει. Σε αυτό που αξίζει να αξιολογείται ως πρώτο. Δηλαδή σημασιακά ανώτερο.

Η ενημέρωση μέσω της μικρής οθόνης δεν είναι ποτέ απλή ενημέρωση. Είναι και συμμετοχή σε ένα αξιολογικό και υπαρξιακό σύμπαν, όπου προτάσσεται και μια ιεράρχηση γύρω από το σημαντικό και το επουσιώδες. Ένα σύμπαν, όπου δεν διαδραματίζονται μόνον «γεγονότα», αλλά και μοντέλα ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης.   […]
Φωτεινή  Τσαλίκογλου
Εφημερίδα  τα  Νέα


Η Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

1 σχόλιο:

Πολίνα Μοίρα είπε...

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!

Πολύ χρήσιμο υλικό και ιδιαίτερα αυτό των Αρχαίων Ελληνικών, που για όσους απο μας τους φιλολόγους ( της ομιλούσας συμπεριλαμβανομένης ...) δεν έχουμε ασχοληθεί αρκετά με το αδίδακτο κείμενο, είναι πολύτιμο!

Να είστε πάντα καλά , δοτικός και δημιουργικός στους δύσκολους καιρούς μας!