Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθητές απομυθοποιούν την τηλεόραση












 Το 2007 στις Σέρρες    ιδρύθηκε το Δίκτυο Οπτικο- ακουστικής Αγωγής από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του είναι να μάθουν τα παιδιά τον τρόπο να βλέπουν τηλεόραση, να τα βοηθήσει να απομυθοποιήσουν το λαμπερό κόσμο της και να αποκτήσουν άμυνες στην δεχόμενη χειραγώγηση.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συντονιστές του προγράμματος είναι ότι τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση γιατί όλη η οικογενειακή ζωή τους εκτυλίσσεται γύρω από τη συγκεκριμένη συσκευή κι όχι επειδή τους αρέσουν τα προγράμματα που προβάλλονται. Γι’ αυτό το λόγο πολλές από τις δράσεις του προγράμματος, άλλωστε, εμπλέκουν και τους ίδιους τους γονείς, σε μια προσπάθεια να τους εκπαιδεύσουν κι εκείνους στη σωστή χρήση της τηλεόρασης.
Σε κάποιες από αυτές, οι γονείς καλούνται να παρακολουθήσουν ένα δελτίο ειδήσεων μαζί με τα παιδιά τους και στη συνέχεια να συμπληρώσουν μαζί ένα φύλλο εργασίας, να φτιάξουν παρέα με τα παιδιά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα τηλεθέασης ή να κλείσουν την τηλεόραση για μία ώρα στη διάρκεια της ζώνης υψηλής τηλεθέασης.

Τα παιδιά κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν τι κρύβεται πίσω από τις κάμερες και τα λαμπερά σκηνικά, ότι οι τηλεοπτικές προσωπικότητες είναι... κοινοί θνητοί, αλλά και το ρόλο που διαδραματίζουν η γλώσσα, τα εφέ, η μουσική και το μοντάζ. Με ποιoν τρόπο; Μέσα από δραστηριότητες όπως η ανάλυση του τηλεοπτικού λόγου και των μη γλωσσικών στοιχείων επικοινωνίας (μουσική, εφέ, φωτισμός), το θεατρικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, την καλλιτεχνική έκφραση και τελικά την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, στις οποίες κλήθηκαν να ανταποκριθούν οι μαθητές σε συνεργασία με τους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: