Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ξύλινες λέξεις, περίκλειστα μυαλά














Ξύλινη γλώσσα (μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό langue de bois) ονομάζεται η επαναλαμβανόμενη χρήση δεδομένων φράσεων και επιχειρημάτων σε περισσότερες από μια συζητήσεις ή αντιπαραθέσεις. Κύρια χαρακτηριστικά της ξύλινης γλώσσας είναι ο στόμφος και η ασάφεια. Αποτελεί έκφραση η οποία συνηθίζεται όταν αναφέρεται κανείς στο λόγο των πολιτικών, των συνδικαλιστών, των συμβούλων επιχειρήσεων και χρησιμοποιείται για να υποδείξει ότι κάποιος ομιλητής αντί να επιχειρηματολογήσει για συγκεκριμένο θέμα, επιλέγει να παρουσιάσει μια σειρά από προκατασκευασμένες απαντήσεις, οι οποίες είναι γενικόλογες και αόριστες.
Όταν κάποιος λοιπόν μιλάει με «ξύλινη γλώσσα», τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί είναι λίγο έως πολύ τα ίδια, ανεξαρτήτως θέματος και έτσι αποξενώνει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού του.
Από  τη  Βικιπαίδεια,  την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ξύλινη γλώσσα η γλώσσα που είναι τυποποιημένη, χωρίς φυσικότητα, στερεότυπη και ως εκ  τούτου  αναμενόμενη  και  προβλέψιμη : η ξύλινη γλώσσα των πολιτικών.    
Από  το   διαδίκτυο


Ξύλινη γλώσσα
Κάποια πράγματα μου σπάνε τα νεύρα. Μέχρι αηδίας. Ένα από αυτά είναι και η ξύλινη γλώσσα στον προφορικό και γραπτό λόγο. Τα κλισέ. 

Τι συνάντησα σήμερα;
  • Τσουνάμι  αντιδράσεων για την τρόικα.
  • Πολιτική θύελλα μετά τις προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.
  • Σε κλιμάκωση του αγώνα καλεί το Κίνημα  «Δεν πληρώνω» στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Μπαράζ  εμπρησμών.
  • "Tελευταίο  αντίο" στον Μιλτιάδη Έβερτ.
  • Αποζημίωση-μαμούθ  γιατί "τραβούσε" ερωτικές στιγμές.
  • Aυξήσεις- φωτιά στον Προαστιακό.
  • Τα χρέη πνίγουν τους ΟΤΑ.
Φυσιολογική γλώσσα χωρίς copy - paste ποζεράδικες ασυναρτησίες δεν έχει ε; Δεν πάει άλλο αυτή η βλακεία. Φίλε, αν γράφεις για tsunami αντιδράσεων δεν θα φοβίσεις κανέναν και κυρίως δεν θα κάνεις κανέναν να κάνει έστω κι ένα παραπάνω κλικ στην ανάρτηση σου. Κι εσείς λατρεμένα δελτία των 8, δείξτε έλεος. Όχι άλλο κάρβουνο  :  σάλος, θύελλα, μπαράζ, βροχή…
Εκτός αν όντως θέλετε να προκαλέσετε τη φύση να ξεσπάσει πάνω σας.
myalapane.blogspot.com

Ξύλινες  λέξεις, περίκλειστα μυαλά
«Ποιος δεν έχει βαρεθεί να ακούει ότι η “αδρεναλίνη” είναι πάντα “στα ύψη”, ότι “το θερμόμετρο” πάντα “χτυπάει κόκκινο”, ότι “το σενάριο” είναι πάντα “εφιαλτικό”, ότι η “επέμβαση” γίνεται πάντα “χωρίς αναισθητικό”, ότι “η επίθεση που εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης” είναι πάντα “σφοδρή” και ότι “η καταστροφή” είναι πάντα “βιβλική”». Είναι ένα μικρό απόσπασμα από ένα ιδιαίτερο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε :  το «Μικρό ερμηνευτικό λεξικό της ξύλινης γλώσσας», για το οποίο φρόντισε ο Αριστείδης Γ. Ρωμανός (εκδ. Ποταμός).

Περιλαμβάνει ενδεικτικά 124 «λήμματα» αυτό το ιδιόρρυθμο λεξικό και καταγράφει αυτά που κατά κόρον χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ στον προφορικό ή τον γραπτό λόγο. «Το ξύλινο στοιχείο προκύπτει από την προσπάθεια κατασκευής συντακτικών ενοτήτων, είναι πάντα αποτέλεσμα συνδυασμού και συναρμογής λέξεων για τη διατύπωση κάποιου νοήματος – και από την εν συνεχεία αέναη επανάληψή του. Μόνο που αντί νοήματος παράγεται ασάφεια, αντί πρωτοτυπίας στερεότυπο, αντί καλλιέπειας γλωσσική κακοποίηση», λέει στον πολύ ενδιαφέροντα πρόλογό του. Αφορά άραγε μόνο τη γλώσσα των ΜΜΕ αυτό το πλαίσιο που θέτει αυτός ο πολεοδόμος, ο οποίος, εκτός από την ευρυθμία της πόλης, ενδιαφέρεται και για την ευρυθμία της γλώσσας; Κάθε άλλο.

Η ξύλινη γλώσσα είναι δίπλα μας κάθε στιγμή, είναι εργαλείο έκφρασης όλων των κοινωνικών ομάδων, είναι τρόπος μη σκέψης πολλών ανθρώπων.

Όπως π.χ. το σύνθημα «Χούντα! Χούντα!», που ακούγεται συχνά-πυκνά στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πραγματική χούντα. Ακούστηκε και προχθές έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών από τους εξαγριωμένους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. Κι όπως αρκετές φορές συμβαίνει με τα συνθήματα, χρησιμοποιούν λέξεις που απλώς ερεθίζουν το θυμικό και όσων τις χρησιμοποιούν και όσων τις ακούν, αφού, στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρονται σε μια αλγεινή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας. Ακόμα κι αν δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα στην οποία αναφέρονται.

«...Η ξύλινη γλώσσα κρύβει την επιθυμία του εκφέροντος να προάγει αντίστοιχα την άγνοια, την πρόσληψη λανθασμένης αντιληπτικής εικόνας ή την ακρισία στον αποδέκτη του μηνύματος», σημειώνεται πολύ εύστοχα στην εισαγωγή του βιβλίου. Και να εκμηδενίσει οποιαδήποτε διαδικασία λογικής και διαλόγου, θα προσθέταμε, δύο από τις σοβαρότατες παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας, για την ύπαρξη των οποίων έχει συμβάλει απολύτως η καταφυγή σε «ξύλινες» επικλήσεις λέξεων εκτός πραγματικότητας, που οδηγούν σε περίκλειστη σκέψη.
 Όλγα    Σελλά
Εφημερίδα    Καθημερινή






Δεν υπάρχουν σχόλια: