Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

«ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΗ» ΝΕΟΛΑΙΑ











Το Διαδίκτυο έχει εισβάλει στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, το internet δεν έχει ακόμα τη δικτύωση που έχει, λόγου χάρη,  στην Αμερική, αλλά οι υπολογιστές που διασυνδέονται αυξάνουν με γοργό ρυθμό. Η ομάδα που κάνει μεγάλη χρήση του internet τα τελευταία χρόνια είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Νιώθουν πρόκληση να κατακτήσουν ένα νέο ηλεκτρονικό κόσμο και να εξοικειωθούν με αυτόν, χωρίς προκαταλήψεις.
Τα θετικά της χρήσης Η/Υ
Η χρήση του internet, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στην πνευματική ανάπτυξη των νέων. Ειδικότερα:
  • Η μεγάλη του διαφορά από την τηλεόραση είναι ότι βάζει το μυαλό να δουλέψει, σε αντίθεση με την παθητικότητα που καλλιεργεί η μικρή οθόνη.
  • Οι νέοι μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο πληθώρα πληροφοριών από διάφορες πηγές μάθησης, όπως εγκυκλοπαίδειες, βιβλιοθήκες κ.λ.π.
  • Δίνεται η δυνατότητα μέσα από το διαδίκτυο να γνωρίσει ο έφηβος νέους πολιτισμούς, νέα ήθη και έθιμα.
  • Το internet είναι μια ανεξάντλητη πηγή στον τομέα της ψυχαγωγίας: videogames, παιχνίδια on line, chat rooms, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
  • Όλα αυτά προσφέρουν στον έφηβο στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς.
 Οι προϋποθέσεις σωστής χρήσης  Η/Υ
Όλα τα παραπάνω μπορεί κάθε νέος να τα γευτεί αν κάνει σωστή χρήση του ηλεκτρονικού του υπολογιστή. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις, που διασφαλίζουν τη σωστή χρήση του Η/Υ και προλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό εθισμό;
Οριοθέτηση χρήσης, δηλαδή συγκεκριμένος χρόνος και χώρος. Χρήση του Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο μέσα στο σπίτι και σε ώρες καθορισμένες (π.χ. αφού θα έχει τελειώσει η μελέτη για το σχολείο). Δεν πρέπει να ξεπερνάμε τη μία ώρα χρήσης του Η/Υ και όταν είναι αναγκαίο να παρατείνουμε τη χρήση, είναι απαραίτητο να κάνουμε συχνά διαλείμματα.
 Είναι σημαντικό η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται σε φωτισμένο δωμάτιο και σε αρκετή απόσταση από τον χρήστη. Επίσης, υπάρχουν ειδικά φίλτρα που τοποθετούνται στην οθόνη και μπορούν να δράσουν με προστατευτικό τρόπο.
Προσοχή στις πληροφορίες που διοχετεύουμε στο διαδίκτυο, σχετικά με την ταυτότητά μας. Δε δίνουμε προσωπικά στοιχεία (π.χ. ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό λογαριασμού τραπέζης), εφόσον δε γνωρίζουμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά ή από ποιους.
Συνειδητοποίηση ότι αρκετά από αυτά που βλέπουμε ή διαβάζουμε στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά. Ακόμα και σε σχέση με τους φίλους που γνωρίσαμε σε κάποιο chat room ή με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρέπει να θυμόμαστε ότι δε γνωρίζουμε, στην πραγματικότητα, την ταυτότητα των ατόμων, καθώς, συχνά, χρησιμοποιούνται ψευδώνυμα και εικονικά στοιχεία.
Τέλος, να υιοθετήσουμε έναν «ηλεκτρονικό πολιτισμό» δηλαδή: πρώτον, να συμπεριφερόμαστε στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου με την ίδια ευγένεια που μας προσδιορίζει και στην καθημερινή μας ζωή και δεύτερον, να αποφεύγουμε να γινόμαστε αποδέκτες χυδαίων, υβριστικών, βίαιων και ακατάλληλων (ανάλογα με την ηλικία μας) πληροφοριών και εικόνων, που δε μας προσφέρουν τίποτα και μας αποπροσανατολίζουν.
Το διαδίκτυο είναι εφόδιο ζωής, αρκεί να το αντιμετωπίσουμε με την ανάλογη σοβαρότητα και λογική.
 




Βίντεο  για  τους  υπολογιστές
Πατήστε  τον  ακόλουθο  σύνδεσμο
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=74348&tsz=0&act=mMainView

Δεν υπάρχουν σχόλια: