Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εθισμός στο Διαδίκτυο










Δυστυχώς και στη χώρα μας είναι υπαρκτό το πρόβλημα του εθισμού από το διαδίκτυο και τα videogames, ιδιαίτερα σε άτομα μικρής ηλικίας. Η κατάχρηση ή αλόγιστη χρήση του internet μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ψυχοσωματική υγεία των εφήβων. Συχνά, χάνεται η αίσθηση του χώρου και του χρόνου που κάποιος είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και δημιουργείται η εξάρτηση.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διακρίνουμε τον έφηβο ή την έφηβη που είναι στα πρόθυρα να εθιστεί ή έχει ήδη εθιστεί στον Η/Υ του;
Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
 Ο έφηβος :
  •  Νιώθει υπέρμετρη ευχαρίστηση όση ώρα ασχολείται με τον υπολογιστή του.
  •  Ζητά όλο και περισσότερο χρόνο να είναι στο διαδίκτυο.
  •  Νιώθει αδύναμος να «αποσυνδεθεί» από τον Η/Υ του.
  •  Είναι στεναχωρημένος όταν δε βρίσκεται στον υπολογιστή. Όταν του αποσπούν το μέσο διασκέδασής του, γίνεται οξύθυμος και εριστικός.
  •  Παραμελεί τις  σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους του. Νιώθει ανούσιο οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο.
  •  Αποφεύγει να λέει την αλήθεια, τόσο για τον χρόνο που χρησιμοποιεί το internet, όσο και για τις Ιστοσελίδες που επισκέπτεται.
  •  Αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχολική του φοίτηση, καθώς το μυαλό του βρίσκεται μονίμως στο διαδίκτυο.
 ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
 Ο έφηβος :

  •  Αντιμετωπίζει συχνά διαταραχές ύπνου. Οι συνήθειες ύπνου αλλάζουν (π.χ. ωράριο ύπνου) ή ο ύπνος δεν είναι συνεχής και ήρεμος (επηρεάζεται από την εικονική πραγματικότητα των videogames).
  • Aπορροφάται τόσο πολύ από αυτήν τη δραστηριότητα, που συχνά ξεχνά να φάει ή ακόμα και να ασχοληθεί με την ατομική του υγιεινή.
  •  Υποφέρει από ημικρανίες, ξηρά μάτια και εμφανίζει, αρκετές φορές, μυωπία (όταν η οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται για πολύ ώρα πολύ κοντά στον χρήστη). Επίσης, έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις «φωτοφοβίας», δηλαδή, μιας σπάνιας αδυναμίας του εγκεφάλου να αντιμετωπίσει τα μαζικά, έντονα οπτικά ερεθίσματα.
  •  Έχει έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη, όταν η στάση του σώματός του (σε όλη τη διάρκεια που είναι μπροστά στον υπολογιστή) δεν είναι η κατάλληλη. Εμφανίζεται, κυρίως, σκολίωση και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.
 Το Προφίλ του Εξαρτημένου Ατόμου  από το Διαδίκτυο

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα να δημιουργήσουν μια «εθιστική σχέση» με τον υπολογιστή τους είναι εκείνα που ζουν με γονείς που αδιαφορούν ή είναι απόντες.
Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ γονέων-παιδιού και, κυρίως, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου που πρέπει να περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην απομόνωση του παιδιού και στην αναζήτηση, εκ μέρους του, τρόπων διαφυγής από την πραγματικότητα. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η προσκόλληση στο internet και τα videogames.

Επίσης, παιδιά εσωστρεφή, με έλλειψη αυτοπεποίθησης, με προβλήματα στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, που δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, που νιώθουν μειονεκτικά για την εμφάνιση ή την συμπεριφορά τους, είναι πιθανό να οδηγηθούν στον εθισμό από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.

Και τούτο διότι έχουν την ευκαιρία, μέσα από ένα απρόσωπο δίκτυο:

  • να εκφραστούν ελεύθερα ή να υιοθετήσουν μια ψεύτικη ταυτότητα
  • να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα
  • να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους
  • να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των άλλων και
  • να ξεφύγουν από τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία, ίσως,    βιώνουν
 Και όλα αυτά, από την καρέκλα του σπιτιού τους  xωρίς κόπο και συναισθηματική επένδυση, xωρίς ενοχές και έλεγχο.

Είναι όμως έτσι; Μήπως αυτό είναι πλασματικό; Μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά;

Η ευθύνη για τις επιλογές ανήκει αποκλειστικά στον καθένα μας. Δε φταίει το διαδίκτυο για τις λανθασμένες επιλογές μας. Απλώς, χρειάζεται εκπαίδευση για σωστή χρήση του internet και συνειδητοποίηση των κινδύνων, που κρύβει η αλόγιστη ενασχόληση με αυτό.                   
                         
Τρόποι Αντιμετώπισης του Προβλήματος

Εάν κάποιος φίλος σου ή εσύ ο ίδιος διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει το μέτρο ή την ισορροπία μεταξύ χρήσης και κατάχρησης του διαδικτύου

Εάν νιώθεις αδύναμος να χειριστείς την κατάσταση

Εάν νιώθεις ότι έχεις χάσει μέρος της πραγματικής σου ζωής και έχεις εγκλωβιστεί στην πλασματική πραγματικότητα των videogames

Εάν σου δίνει ικανοποίηση μόνο το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο και όχι οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι χαρές της ζωής

ΤΟΤΕ, ίσως να χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους ή από κάποιον ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: