Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ένας γιατρός μέσα στην... τσέπη σας


Ειδικές εφαρμογές επιτρέπουν στα κινητά τηλέφωνα να μας διευκολύνουν σε θέματα υγείας.
ΛΟΝΔΙΝΟ.  Μπορεί άραγε ένα κινητό τηλέφωνο να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος; Ή μήπως να σώσει τη ζωή ενός άνδρα εγκλωβισμένου στα ερείπια κάποιου κτιρίου; Πριν από μερικά χρόνια η απάντηση θα ήταν αρνητική, αφού οι δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων περιορίζονταν στις συνομιλίες, στην αποστολή γραπτών ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών και στη λήψη χαμηλής ποιότητας φωτογραφιών. Πλέον όμως μια νέα γενιά «έξυπνων» τηλεφώνων ανατρέπει όλα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε τεχνολογικά θαύματα στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία ειδικών εφαρμογών μετατρέπει τα κινητά σε... «γιατρό τσέπης», ο οποίος φυσικά είναι διαθέσιμος επί 24ώρου βάσεως. Οι εφαρμογές αυτές είναι λογισμικά προγράμματα σχεδιασμένα για να λειτουργούν στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα- όπως το iΡhone, το Google Αndroid, το Ρalm και το Βlackberry- και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, ιατρικού ενδιαφέροντος. Με μόνο μία συσκευή κινητού τηλεφώνου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το ροχαλητό του, να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, να καθοδηγείται στη γυμναστική του, να απαλλάσσεται από ενοχλητικά σπυράκια ή ακόμη και να αποκτά... μωρό, καθώς ενημερώνεται για τις «γόνιμες μέρες του».
Ήδη υπάρχουν περισσότερες από 2.000 διαθέσιμες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που σχετίζονται με την υγεία. Η Αpple ανακοίνωσε ότι οι απανταχού χρήστες των iΡhone «κατεβάζουν» περίπου 100 εκατομμύρια εφαρμογές κάθε μήνα μόνο από την ιστοσελίδα της και ότι η πλειονότητα  αυτών είναι διαθέσιμη δωρεάν. Με την εφαρμογή uΗear της Unitron παρέχεται η δυνατότητα στο άτομο να ελέγχει την ακοή του σε διάφορες συχνότητες, ενώ με το ΡocketCΡR της Ζoll Μedical να μαθαίνει τη σωτήρια τεχνική της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης. Η εφαρμογή Diabetes Μanager της Wave Sense προσφέρει στον χρήστη ένα σύστημα τήρησης αρχείου των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, της πρόσληψης υδατανθράκων και των δόσεων της ινσουλίνης. Παραλλήλως, η ΑcneΑpp υπόσχεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής ένα καθαρό και υγιές δέρμα. Η εφαρμογή εκπέμπει από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου μπλε και κόκκινο φως, που πιστεύεται ότι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι εφαρμογές υγείας που μας προσφέρονται μέσω των κινητών τηλεφώνων ήδη έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. […] Στην περίπτωση του Νταν Γούλεϊ η εφαρμογή που κατέβασε με το κινητό του από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία απεδείχθη πραγματικά σωτήρια. Ο κ. Γούλεϊ βρέθηκε εγκλωβισμένος στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην Αϊτή, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Εχοντας τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι, ο κ. Γούλεϊ χρησιμοποίησε την ειδική εφαρμογή η οποία του έδειξε πώς να δέσει με την μπλούζα και τη ζώνη του το σημείο που αιμορραγούσε. Η εφαρμογή τον συμβούλεψε επίσης να μην κοιμηθεί και έτσι ο άνδρας προγραμμάτισε το ξυπνητήρι του τηλεφώνου του να χτυπάει κάθε 20 λεπτά. Εξήντα πέντε ώρες αργότερα ανασύρθηκε ζωντανός από τα σωστικά συνεργεία.

Το  Βήμα  online 
Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: