Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

«Απομακρύνετε τις κεραίες!»


Βρετανία: αυξημένα κρούσματα καρκίνων όπου υπάρχουν αντένες κινητής τηλεφωνίας.
Έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας κατέδειξαν υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνων, εγκεφαλικής αιμορραγίας αλλά και υπέρτασης σε ακτίνα 400 μέτρων γύρω από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», τα αποτελέσματα μιας εξ αυτών των ερευνών που έγινε στο Γουόργουικ έδειξαν ότι υπήρχαν 31 διαφορετικά είδη καρκίνου σε κατοίκους μιας μόνο οδού. Επτά μέλη από το προσωπικό ενός ειδικού σχολείου το οποίο βρίσκεται κοντά σε μια κεραία ύψους 30 μέτρων φέρεται να παρουσίασαν καρκίνο από το 2000, ενώ άλλοι τόσοι εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η εν λόγω κεραία αποσύρθηκε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία και ανήκε. Οι κεραίες μάλιστα έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα καθώς υπάρχουν εγκατεστημένες περίπου 47.000.
Ο δρ Τζον Γουόκερ, ο οποίος και συνέταξε τις έρευνες με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων, δήλωσε πεπεισμένος ότι κατέδειξαν πιθανή σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες και τις ασθένειες που παρατηρήθηκαν στους τοπικούς πληθυσμούς. «Οι κεραίες πρέπει να απομακρυνθούν από τους οικισμούς και τα σχολεία και να περιορισθεί η ισχύς τους!», υποστηρίζει ο δρ Γουόκερ.
Υπάρχουν επιστήμονες που ήδη πιστεύουν ότι υπάρχει μια τέτοια σχέση, ενώ έρευνες που έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το 2005 ο Σερ Ουίλιαμ Στιούαρτ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας, είχε χαρακτηρίσει ανησυχητικά τα συμπεράσματα τεσσάρων τέτοιων ερευνών αλλά είχε διευκρινίσει ότι ο κίνδυνος για την υγεία παρέμενε ακόμη αναπόδεικτος.
Ασφαλώς, η Μάργκαρετ Χάινς-Ραντλ είναι από εκείνους τους ανθρώπους που ανησυχούν περισσότερο απ΄ ό,τι οι επιστήμονες. Αγωνίζεται να νικήσει τον καρκίνο. Όμως σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνη. Οι περισσότεροι στη γειτονιά της πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Στην πιο πρόσφατη καταμέτρηση, διαπιστώθηκε ότι 30 από τους γείτονές της είτε έπασχαν είτε είχαν πεθάνει από καρκίνο. «Μένουμε όλοι στην ίδια οδό, είναι τραγικό», λέει η Χάινς -Ραντλ, 64 ετών, που διαγνώσθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού πριν από 8 χρόνια. «Και οι δύο γείτονες που ζούσαν στο πρώτο και το δεύτερο σπίτι του δρόμου πέθαναν από καρκίνο. Τώρα κι αυτή που μετακόμισε εκεί πάσχει από καρκίνο του μαστού».
Στο Δημοτικό σχολείο
Λίγο πιο κάτω, στο Δημοτικό σχολείο «Σεντ Έντουαρντς», ο Πάτρικ Γουόρντ έχει τις τσέπες του γεμάτες με χαρτομάντιλα· αλλά δεν υποφέρει από κρυολόγημα... Ο υποδιευθυντής του σχολείου σκουπίζει το αίμα από τις μύτες των μαθητών του: αιμορραγούν τόσο συχνά, που πρέπει να έχει πάντοτε πολλά μαζί του.
Πολλοί από τους κατοίκους του πλούσιου  Γουόργουικ πιστεύουν ότι στην πλειονότητά τους αυτές οι ασθένειες μπορούν να αποδοθούν σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στα νότια της πόλης. Τα σχολεία βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από τη σκιά της. Ίσως το πιο ανησυχητικό από όλα, όμως, είναι ότι αυξημένα κρούσματα καρκίνων και άλλων ασθενειών έχουν καταγραφεί γύρω από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σε άλλα μέρη της Βρετανίας.
Το κίνητρο είναι δελεαστικό
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα, παριστάνοντας τον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας, ένας ρεπόρτερ των «Σάντεϊ Τάιμς» επισκέφθηκε μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Ο2, 3, Τ-Μobile και Vodafone) και τους ζήτησε να εγκαταστήσουν μια κεραία στο σπίτι του. Όλες- πλην της Vodafone- έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και προθυμοποιήθηκαν να του καταβάλλουν 1.500 - 2.500 στερλίνες ετησίως για την εξυπηρέτηση. Μάλιστα θα καμουφλάριζαν την κεραία για να μην ενοχλούνται οι γείτονες. Αυτός ο συνδυασμός οικονομικής ανταμοιβής και συγκάλυψης, σχολιάζουν οι «Σάντεϊ Τάιμς», έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν τόσες πολλές κεραίες. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τόσες πολλές τοπικές κοινότητες αφυπνίζονται μόλις τώρα για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία.
Τα όρια ασφαλείας είναι ασαφή
o ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ δεν αμφιβάλλουν ότι σε υψηλές συχνότητες η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο αλλά και γενετικές βλάβες.
o  ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ για το οποίο δεν έχει συμφωνήσει ακόμη η επιστημονική κοινότητα είναι ποιο επίπεδο ακτινοβολίας είναι ασφαλές.
o  Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την Προστασία από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία θεωρεί ότι οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας δεν πρέπει να εκπέμπουν περισσότερα από 10 Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
o ΜΕΡΙΚΟΙ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το όριο πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερο, αφού έχουν παρατηρηθεί κρούσματα καρκίνου ακόμη και με μικρότερες ποσότητες ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ on line
  Ρούσσος    Βρανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: