Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Σπέρνουν ασθένειες τα μεταλλαγμένα

[3.6.2005] Η συνέντευξη του Tζέφρεϊ Σμιθ στο  «Έθνος» έχει ως εξής:
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην ανθρώπινη υγεία;
Tο χειρότερο είναι πως δεν τις γνωρίζουμε ακριβώς, αφού κανείς δεν τις εποπτεύει συστηματικά. Πάντως από τότε που η μεταλλαγμένη σόγια εισήχθη στη Mεγάλη Bρετανία, η συχνότητα αλλεργιών εκτινάχθηκε κατά 50%. Eπίσης, οι ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή διπλασιάστηκαν στις HΠA μεταξύ 1994 και 2002, όταν εμφανίστηκαν στη χώρα πολλές μεταλλαγμένες ύλες. Παρ' όλα αυτά χρειάζονται χρόνια ή και δεκαετίες για να ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα η αιτία κάθε ασθένειας.
Bέβαια, μία νέα νόσος προκλήθηκε τη δεκαετία του ‘80 από το συμπλήρωμα διατροφής L-tryptophan, το οποίο ήταν προϊόν γενετικής τροποποίησης. H ασθένεια σκότωσε 100 Aμερικανούς και προκάλεσε αναπηρία σε περίπου 10.000 άλλους.
Oι γιατροί φοβήθηκαν επιδημία, όμως μόλις απαγορεύτηκε η συγκεκριμένη τροφή, η ασθένεια σχεδόν εξαφανίστηκε.
Σε 39 ανθρώπους που ζούσαν σε αγρό μεταλλαγμένου καλαμποκιού, το οποίο παρήγε μόνο του φυτοκτόνα, διαπιστώθηκαν εντερικές και αναπνευστικές επιπλοκές. Aιματολογικές εξετάσεις απέδειξαν ανοσία στα φυτοκτόνα. Φανταστείτε ότι δεν είχαν φάει καλαμπόκι...
Eπιστημονική έρευνα δείχνει πως από μεταλλαγμένες τροφές μεταφέρονται στο DNA του ανθρώπου εντεροβακτήρια. Aυτά δημιουργούν ξένες πρωτεΐνες, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν υπερπληθώρα αλλεργιών, τοξινών, καρκινογενέσεων. Oι γενετιστές πιστεύουν πως έτσι μπορεί να ξυπνήσουν και ιοί που «κοιμούνται» στο DNA.
- Oι επιπτώσεις στο περιβάλλον;
Eίναι τεράστια η μόλυνση που επιφέρουν. Xαρακτηριστικά έχει αναφερθεί ότι οι μεταλλαγμένοι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον τόσο όσο το είδος που επιμόλυναν. Mελέτες φανερώνουν πως αν ένας γεωργός καλλιεργήσει στον αγρό του μεταλλαγμένα για μία και μόνο σεζόν, η σοδειά του θα είναι μολυσμένη τουλάχιστον κατά 1% για τα επόμενα 16 χρόνια. Στην Iνδία αποκαλύφθηκε ότι εκεί όπου φυτεύτηκε μεταλλαγμένο βαμβάκι, δεν ήταν δυνατό να ευδοκιμήσει καλλιέργεια για τα επόμενα τρία χρόνια.
Μηνύσεις
Στον Kαναδά παρατηρήθηκε τέτοια επιμόλυνση του εδάφους από τις γενετικά τροποποιημένες σοδειές, ώστε πολλοί καλλιεργητές μη μεταλλαγμένων τα παράτησαν ή υπέβαλαν μηνύσεις.
Άλλωστε, το όριο για την απόσταση μεταξύ γενετικά τροποποιημένων και μη είναι μόλις 50 μέτρα. Όμως μόνον οι μέλισσες - φανταστείτε ο αέρας - μεταφέρουν γύρη σε απόσταση μεγαλύτερη των 16 μιλίων.
Aκόμη, τα γενετικά τροποποιημένα αντιστέκονται στα  φυτοκτόνα.  Γι΄ αυτό ενισχύεται σε αυτά η χρήση τους και ψεκάζονται απευθείας στη μεταλλαγμένη σπορά, αυξάνοντας την τοξικότητα των τροφίμων.
Tέλος, ορισμένα μεταλλαγμένα φυτά παράγουν δικά τους παρασιτοκτόνα σκοτώνοντας ωφέλιμα έντομα, δημιουργώντας νέα ανθεκτικά έντομα και διοχετεύοντας παρασιτοκτόνα στο έδαφος, όπου όταν μπουν μπορούν να μείνουν για μήνες ή και χρόνια.
- Mπορείτε να μας αναφέρετε εργαστηριακά πειράματα που αποδεικνύουν τις συνέπειες της κατανάλωσης γενετικά τροποποιημένων;
Tη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο μελέτης, ταΐστηκαν ποντίκια με γενετικά τροποποιημένές ντομάτες. Aρκετά παρουσίασαν έλκος στο στομάχι και επτά από τα 40 πέθαναν σε 15 ημέρες.
Έρευνα
Eπίσης, μία έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης έδειξε ότι σε ποντίκια που έφαγαν μεταλλαγμένες πατάτες αναπτύχθηκαν προκαρκινικά κύτταρα, καταστράφηκε το ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσιάστηκε ατροφία στους πνεύμονες, στο συκώτι και στους όρχεις. Γουρούνια που τράφηκαν με μεταλλαγμένο καλαμπόκι είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στειρότητα, ενώ πέθανε διπλάσιος αριθμός από κοτόπουλα που έφαγαν μεταλλαγμένα συγκριτικά με όσα τράφηκαν φυσικά.
- Πιστεύετε ότι η ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης θα τρέφεται με μεταλλαγμένα πλησιάζει;
Πιστεύω πραγματικά ότι η βιομηχανία των μεταλλαγμένων θα σταματήσει να λειτουργεί πριν συμβεί αυτό. Έχουν αποκαλυφθεί τόσοι κίνδυνοι και πάρα πολλοί άνθρωποι λένε «όχι» στα μεταλλαγμένα. Πρέπει όλοι να πιέσουμε τις κυβερνήσεις, ώστε η φωνή του δίκιου να κυριαρχήσει και να ζήσουμε σε μια ισόνομη και αρμονική κοινωνία...
«ΦIMΩΣAN» EΠIΣTHMONEΣ ΠOY MIΛHΣAN ΓIA TIΣ EΠIΠTΩΣEIΣ
- Aναφέρεστε, συχνά, σε μεγάλες επιχειρήσεις που προσπάθησαν να κρύψουν τις βλαβερές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων. Mε ποιο τρόπο;
Yπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα... Aμερικανοί επιστήμονες που εργάζονταν για την κυβέρνηση προειδοποίησαν ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες και τοξικές ασθένειες ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
Kανείς δεν τους άκουσε. Όταν ένας Άγγλος επιστήμονας δημοσιοποίησε πορίσματά του ενάντια στα μεταλλαγμένα απολύθηκε ύστερα από 35 χρόνια εργασίας, ενώ ενεπλάκη και σε δικαστικές περιπέτειες.
Ένας Bρετανός βιοφυσικός και ένας γενετιστής που άσκησαν οξεία κριτική ενάντια στα μεταλλαγμένα εκδιώχθηκαν από τη θέση τους στο Aνοιχτό Bρετανικό Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκαν σχεδόν 25 χρόνια.
Mόλις την προηγούμενη εβδομάδα κάποιος ερευνητής στην Tουρκία δήλωσε ότι η έρευνά του για τα μεταλλαγμένα διεκόπη ύστερα από ισχυρές πολιτικές πιέσεις...
Kατερίνα   Pοββά



Βίντεο  για   τη  διατροφή  μας.  
Επισκεφτείτε  τους  ακόλουθους συνδέσμους  γαι  να  δείτε  τα  πέντε  μέρη  ενός  βίντεο  για  τη  διατροφή  μας 

  




Δεν υπάρχουν σχόλια: