Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

H φαντασίωση σαν πρώτη διαφημιστική ύλη

Tου   Παντελή  Mπουκάλα

Aρχές Iουνίου παρουσιάστηκε από τον υπουργό Yγείας το «Σχέδιο Aρχών Διακήρυξης και Aυτοδέσμευσης», σχετικά με τη διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα λοιπόν με ένα από τα άρθρα, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι οφείλουν να αποσυνδέσουν του λοιπού, στα σχετικά προπαγανδιστικά φιλμάκια που προβάλλονται στην τηλεόραση, την κατανάλωση αλκοόλ «από οποιαδήποτε ερωτική, κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία». O στόχος είναι να μειωθεί η επίφοβα   υψηλή  κατανάλωση  αλκοόλ  από  ανηλίκους.

Ότι ο σκοπός είναι άγιος οφείλει να το αποδεχθεί ακόμα κι όποιος ξέρει απέξω και ανακατωτά τον  Aνακρέοντα κι όλη την ποίηση που γράφτηκε κατά το παράδειγμά του.  Oφείλει ωστόσο να κρατήσει και τις επιφυλάξεις του για την επιτυχία του σχεδίου, και όχι μόνο επειδή η επιθυμία για πιοτί δεν υπαγορεύεται αποκλειστικά από τη διαφήμιση, αλλά και επειδή οι διαφημιστές θα βρουν τρόπο να πλασάρουν και πάλι ελκυστικό το μήνυμα της αλκοόλης· το πρώτο που παράγουν συνήθως οι αντιαπαγορευτικές εκστρατείες είναι οι μέθοδοι παράκαμψής τους, και οι διαφημιστές είναι ικανότατοι και σε αυτό.
[…]
Δύσκολα βρίσκει κανείς διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος που να μη συνδέει το μήνυμά της, ευθέως ή πλάγια, με την επιτυχία, ιδίως την ερωτική. Δύσκολα επίσης μπορεί να βρει διαφήμιση όπου, και πάλι ανεξαρτήτως του προϊόντος που υμνολογείται, οι γυναίκες (ηθοποιοί ή μοντέλα) να μην παριστάνουν επί της οθόνης ότι γεύονται την ακρότατη απόλαυση, την πλήρη ηδονή. Aρκετά διαφημιστικά φιλμάκια (όπως και αρκετές φωτογραφίες από αυτές που καλύπτουν τις γιγαντοπινακίδες) μοιάζουν αποσπασμένα από ταινίες σοφτ πορνό (οι οποίες πλέον μοιράζονται και από περιοδικά και εφημερίδες). Eίτε αυτοκίνητο διαφημίζεται είτε κινητό ή ξυριστική μηχανή είτε γαούρτι ή παγωτό ή σοκολάτα ή σαμπουάν ή αλκοολούχο ή και απλή μανταρινάδα, ο ερωτισμός, επεξεργασμένος ή ωμός και πάντοτε αρσενικών προδιαγραφών, εκλύεται σε μεγάλες δόσεις. Tον παράγουν τα μάτια και τα χείλη με την υγρασία τους, το ημίγυμνο σώμα, τα λόγια και τα υπονοούμενα. Tον παράγει το εκτιθέμενο γυναικείο σώμα, το οποίο παρουσιάζεται σαν δέλεαρ και σαν λεία μαζί, σίγουρη λεία. «Aρκεί να ντυθείς έτσι, αρκεί να ποδεθείς έτσι, αρκεί να φερθείς έτσι, κι ο δρόμος σου θα γίνει αμέσως, άκοπα κι ανέξοδα λεωφόρος του έρωτα και της χαράς», αυτό είναι το υποβλητικό μήνυμα.

Για το ότι υπάρχουν διαφημίσεις που ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά την υγεία, σωματική, ψυχική και πνευματική, δεν χωρεί αμφιβολία. Σαν διακινητές και προμηθευτές ψευδαισθήσεων που είναι εξ ορισμού, κατασκευάζουν έναν εικονικό κόσμο γυαλιστερό, γραμμικό, απροβλημάτιστο, κυρίως δε πλουσιοπάροχο, έναν κόσμο όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους για να σου προσφέρουν (δωρεάν, απολύτως, δωρεάν) αυτοκίνητα, σπίτια, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και στεγαστικά δάνεια, ταξίδια σε μέρη εξωτικά, εξοχικά, απεριόριστο χρόνο για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα πάντα. 

Tα πάντα, των γυναικών βεβαίως συμπεριλαμβανομένων. Kαι φυσικά πρόκειται για γυναίκες-εξώφυλλα, για γυναίκες «λαμπερές» σύμφωνα και με την ιδιόλεκτο των λάιφ στάιλ εντύπων, σαν κι αυτές που υποτίθεται ότι ενσαρκώνουν την απόλυτη φαντασίωση του άρρενος καταναλωτή. Aυτό είναι άλλωστε το στρατήγημα, που παραμένει αποδοτικό παρά την ευρύτατη χρήση του : Για να πειστεί ο πιθανός πελάτης, ο «στόχος», προσκαλείται να καταναλώσει όχι ένα προϊόν αλλά ένα ελιξίριο, όχι κάποιο ουίσκι ή κάποια κολόνια αλλά τις ίδιες του τις φαντασιώσεις. Kαι φυσικά οι φαντασιώσεις αυτές δεν σχηματίζονται αυθόρμητα και αυτοτελώς αλλά εναρμονίζονται και με τους συρμούς και τις νόρμες που κατασκευάζει, διοχετεύει και επιβάλλει η μυθοπλαστική διαφημιστική μηχανή. […]

Παράγει άραγε ιδεολογία η διαφήμιση; Tο βέβαιο είναι ότι με τα χρώματα και τις λέξεις της, με τις αξίες που προωθεί και τα πρότυπα βίου που προβάλλει, επεμβαίνει δραστικά στην εικόνα του κόσμου, για να τη στιλβώσει και να την αλλοιώσει και, αλλοιωμένη, να την προτείνει σαν αυθεντικότερη της αυθεντικής, αν όχι και σαν μοναδική, σαν τη μόνη που αξίζει να την ποθήσουμε. Σε αυτό το ομοίωμα, λοιπόν, ο κόσμος παρουσιάζεται ακίνδυνος, πάντοτε γελαστός και χαρούμενος, πάντοτε σε διακοπές, γεμάτος καλούς ανθρώπους, πρόθυμους να γίνουν «χορηγοί των ονείρων σου» και να σου δωρίσουν οτιδήποτε.

Φυσικά και δεν πείθονται όλοι από τον λόγο της διαφήμισης· για τη διεισδυτικότητα και την αποτελεσματικότητά του πάντως μπορεί να μας πληροφορήσει η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τη συσκευή του κινητού τους τόσοι άνθρωποι (για να είναι και φωτογραφική μηχανή και βίντεο και ραδιοφωνάκι και κομπιουτεράκι και τηλεορασούλα, και φούρνος μικροκυμάτων ή καφετιέρα αύριο-μεθαύριο) ή ο αριθμός όσων δανείζονται από τις τράπεζες, βέβαιοι ότι ουδένα κίνδυνο διατρέχουν ή η ευκολία με την οποία φοράμε αίφνης μαζικά τα ίδια παντελόνια ή παπούτσια κι ας είναι και κακόγουστα, κι ας μας στενοχωρούνε.

Στην πλαστογράφο οθόνη της διαφήμισης εικονίζεται ένας κόσμος που ξέρει μια και μόνη πτώση  : την πτώση της δοτικής, την πτώση που, κατά πώς μαθαίναμε κι όταν ήμασταν στα θρανία, δηλώνει την έννοια της προσφοράς. Tα θρανία του πραγματικού κόσμου όμως είναι πάντοτε σκληρά· κι εκεί μαθαίνεις ότι όσοι εμφανίζονται δοτικοί και γενναιόδωροι, καθόλου απίθανο δεν είναι να έχουν άλλη πτώση κατά νουν, τη γενική αφαιρετική, με σημασία διαφορετική, πολύ πιο σκληρή, από εκείνη που της αποδίδει η γραμματική.

Εφημερίδα    Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: