Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ανθρώπινες σχέσεις στη γειτονιά και την οικογένεια












"Η σημερινή πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση έρχεται να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά μας σε σχέση με τον καταναλωτισμό, την ατομικότητά μας και τις οικογενειακές - κοινωνικές σχέσεις», λέει ο Χρήστος Πανέττας, δρ.  ψυχιατρικής και πρόεδρος της ΜΚΟ «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής - Κινητικής Αποκατάστασης και Μέριμνας». «Η κρίση αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο, που αφορά την έλλειψη των κοινωνικών ομάδων, της γειτονιάς, των συγγενών που άλλοτε αποτελούσαν συναισθηματικούς χώρους.


 Τώρα στην εποχή της μοναξιάς, το άτομο αδυνατεί να διαχειριστεί ή να κατευθύνει το άγχος του, διότι δεν έχει να μιλήσει με κάποιους, που αισθάνεται ότι είναι αληθινοί. Η αποξένωση αυτή θα του εντείνει την απελπισία και την απογοήτευση. Μπορεί να προβεί σε πράξεις βίας, εγκληματικότητας, ως ενέργειες απόγνωσης. Η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών είναι πάρα πολύ πιθανή στον βαθμό που η βία προβαλλόταν στην καθημερινότητα ως συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτό οφείλεται στην κατάρρευση των κοινωνικών αξίων, που λειτουργούσαν ως ανασταλτικοί μηχανισμοί. 

Αυτή τη στιγμή το μέγεθος της οικονομική κρίσης δεν μπορούμε να το μετρήσουμε, όμως είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Έτσι επιβάλλεται να αναδείξουμε νέες αξίες, που θα επιδιώκουν την ποιότητα της καθημερινότητας στη ζωή μας και θα υπερασπίζονται τ' ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω από όλα θα καλλιεργούν τις ανθρώπινες σχέσεις στην οικογένεια, στη γειτονιά, στην κοινότητα».

Εφημερίδα   Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Είναι μια γενικότερη κατάσταση που διαιωνίζεται χρόνια τώρα μιας και οι κανόνες μας συνέστησαν αποχή απο το μέσα!Πως μπορούμε λοιπόν να κατακτήσουμε το γενικό όταν δεν κάνουμε ενδοστροφή??Μήπως για να κατακτήσουμε το έξω πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε?