"Δεν υπάρχουν γρήγορες απαντήσεις. Παρόλο που οι άλλοι μπορούν να σας βοηθήσουν, εσείς είστε το καταλληλότερο άτομο για να αξιολογήσετε τις εναλλακτικές επιλογές σας. Μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας! Εσείς θα ζήσετε με τις συνέπειες των αποφάσεών σας".
Oι πεποιθήσεις σας για την επαγγελματική σταδιοδρομία θα σας επηρεάσουν κατά τη διαδικασία διερεύνησης του ποιοι είστε και τι μπορείτε να κάνετε. Ποιοι είναι όμως οι συνήθεις μύθοι για την επαγγελματική σταδιοδρομία;
Oι πεποιθήσεις σας για την επαγγελματική σταδιοδρομία θα σας επηρεάσουν κατά τη διαδικασία διερεύνησης του ποιοι είστε και τι μπορείτε να κάνετε. Ποιοι είναι όμως οι συνήθεις μύθοι για την επαγγελματική σταδιοδρομία;
1. Δέσμευση εφ’ όρου ζωής : Στο παρελθόν, πολλοί άνθρωποι επέλεγαν μια θέση εργασίας και παρέμεναν σε αυτήν για ολόκληρη τη ζωή τους. Το πιο πιθανό, όμως, είναι πως θα αλλάξετε πολλά επαγγέλματα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής.
2. Πλήρης ικανοποίηση : Οι άνθρωποι συχνά περιμένουν ότι θα βρουν ικανοποίηση στη ζωή τους μέσα από τη δουλειά τους. Παρότι η ικανοποίηση από τη δουλειά είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιώκουμε πάντα, η εργασία είναι μόνο ένας από τους τομείς που μπορούν να μας προσφέρουν ικανοποίηση. Μπορείτε να ζείτε μια ευτυχισμένη ζωή ακόμα και αν η θέση εργασίας σας δεν είναι η τέλεια.
3. Εγγυημένο μέλλον : Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μια σίγουρη θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορείτε να κάνετε βάσιμες υποθέσεις για μελλοντικές ευκαιρίες αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα! Επιδιώξτε τις σπουδές και τη δουλειά που αντανακλούν καλύτερα το χαρακτήρα σας και τις τρέχουσες επαγγελματικές ευκαιρίες.
4. Ξεπούλημα του εαυτού σας : Είναι εύκολο να «ξεπουλήσετε τον εαυτό σας» εάν δείτε τις σπουδές και την επαγγελματική σας εμπειρία μέσα σε ένα στενό πλαίσιο. Αντίθετα προσπαθήστε να αξιολογήσετε παλιές εμπειρίες και μελλοντικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα σας. Στη συνέχεια, μάθετε να μεταδίδετε με τους κατάλληλους τρόπους αυτά τα δυνατά στοιχεία σας στους άλλους.
5. Γρήγορη αποκατάσταση : Στην οικονομία του σήμερα, η προετοιμασία για την εργασία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Οι άνθρωποι συχνά νομίζουν ότι μέσα από ένα σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια καλοπληρωμένη δουλειά. Τα σύντομα προγράμματα σπουδών μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά μάλλον θα πρέπει να εξετάσετε την επιλογή μακρόχρονων σπουδών ή και της επανεκπαίδευσης.
6. Ματαιότητα : Ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας και η αναζήτηση εργασίας μπορεί να αποτελούν πρόκληση αλλά δεν είναι μάταια! Οι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκουν δουλειά. Να είστε θετικοί και να σκέφτεστε δημιουργικά για το επαγγελματικό σας μέλλον.
7. Το παντοδύναμο βιογραφικό σημείωμα : Τα βιογραφικά σημειώματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο αναζήτησης εργασίας, ωστόσο το να στέλνετε βιογραφικά σημειώματα σε κάθε εταιρεία που υπάρχει δεν είναι πλέον ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ψάχνετε για δουλειά. Είναι εξίσου σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να συναντήσετε άτομα και να εξετάσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Κυνηγήστε τις καλύτερες ευκαιρίες.
8. Ο παντογνώστης ειδικός : Δεν υπάρχουν γρήγορες απαντήσεις. Παρόλο που οι άλλοι μπορούν να σας βοηθήσουν, εσείς είστε το καταλληλότερο άτομο για να αξιολογήσετε τις εναλλακτικές επιλογές σας. Μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας! Εσείς θα ζήσετε με τις συνέπειες των αποφάσεών σας.
9. Η εύκολη νίκη : Δεν υπάρχουν «εύκολες νίκες». Για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας μπορεί να αναγκαστείτε να καταβάλετε προσπάθεια για δραστηριότητες που ίσως να σας φανούν βαρετές ή χρονοβόρες, π.χ. προσωπική αξιολόγηση, έρευνα εταιρειών, κ.ά.
Σωτηράκη Καλλιόπη, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc
Πηγή: Amundson N., Poehnell, G., & Pattern, M. Careerscope. Επιστημονική Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: ΕΚΕΠ, 2007.
Πηγή: Amundson N., Poehnell, G., & Pattern, M. Careerscope. Επιστημονική Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: ΕΚΕΠ, 2007.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου