Άσκηση συνωνύμων στο τέλος του κειμένου και άλλες
Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυτά τα πενήντα χρόνια πορείας της ;
Νομίζω θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τρία μεγάλα επιτεύγματα σχετικά με αυτό που κατάφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πενήντα χρόνια λειτουργίας της. Πρώτον, διασφάλισε την ειρήνη και την σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αν κανείς ανατρέξει στην ευρωπαϊκή ιστορία θα διαπιστώσει ότι στην Ευρώπη υπήρξε μία μεγάλη περίοδος συγκρούσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε αποφασιστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Δεύτερον, διασφάλισε, σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα, τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα, επίσης στον ευρωπαϊκό χώρο. Μάλιστα, συνέβαλε στην επέκταση της δημοκρατίας σε χώρες που για μεγάλο ή μικρότερο χρονικό διάστημα ήταν κάτω από ολοκληρωτικά ή αυταρχικά καθεστώτα, όπως η περίπτωση της Ελλάδος, των χωρών της Ιβηρικής και βεβαίως η περίπτωση των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Και τρίτον, συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ευημερία, ίσως όχι στον βαθμό που θα θέλαμε, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ευημερία της Ευρώπης. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε τρία πολύ σημαντικά επιτεύγματα που αναλύονται φυσικά σε επιμέρους μεταβλητές.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα χρόνια;
Τα τρία επιτεύγματα που μόλις αναφέρθηκαν, θεωρούνται λίγο-πολύ δεδομένα. Θεωρούνται ως κεκτημένο και κατά συνέπεια δεν συγκινούν πολύ τους Ευρωπαίους πολίτες. Επομένως, η Ένωση θα πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές προκλήσεις και στις σημερινές ανάγκες. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμφανιστεί ως ένας θεσμός ο οποίος είναι ικανός και κατάλληλος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τις παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή, η Ευρώπη να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο δεν μπορεί να καταδικάσει, αλλά θα πρέπει να το ελέγξει ώστε να μπορέσει να μεγιστοποιήσει ακόμη περισσότερο την ευημερία. Αυτή είναι η μία βασική πρόκληση.
Η δεύτερη πρόκληση είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πλανητικών προβλημάτων και κινδύνων, όπως οι κλιματολογικές αλλαγές, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, τα μεγάλα προβλήματα από τη διακίνηση πληθυσμών και τη μετανάστευση.
Τρίτον, να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης, που να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή, η Ευρώπη να εμφανιστεί ως ένας πιο αποτελεσματικός συντελεστής στο παγκόσμιο διεθνές σύστημα για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.
Ποια είναι τα κίνητρα μιας χώρας για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μία χώρα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για «δυόμισι» λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί επιδιώκει να βελτιώσει την ευημερία της, οικονομική και πολιτική, με ευρεία έννοια. Πιστεύει δηλαδή ότι με το να είναι μέλος της Ένωσης διασφαλίζει σταθερότητα στους δημοκρατικούς θεσμούς και παράλληλα επιτυγχάνει οικονομική ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, κάτι το οποίο νομίζω συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ο δεύτερος λόγος είναι διότι επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια της και την διαπραγματευτική της δύναμη παγκοσμίως, κάτι το οποίο επίσης συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Διασφαλίζει έτσι την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα της και ταυτόχρονα αποκτά διαπραγματευτική δύναμη στο περιφερειακό και στο διεθνές σύστημα. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι. Όμως υπάρχει άλλος ένας, ο «μισός», ο οποίος λέει ότι μία χώρα εντάσσεται γιατί θέλει να είναι γύρω από το τραπέζι. Θέλει να συμμετέχει στις διαδικασίες, να μην αισθάνεται ότι αποκλείεται, και εδώ είναι η περίπτωση της Βρετανίας και των Σκανδιναβικών χωρών. Αυτές οι χώρες δεν προσδοκούν βελτίωση ευημερίας, διότι σε μεγάλο βαθμό την έχουν κατακτήσει, ούτε βελτίωση της ασφάλειας τους, αφού δεν απειλεί κανείς τις χώρες αυτές, οπότε απλώς θέλουν να συμμετέχουν ώστε να συμβάλλουν με τον τρόπο τους θετικά ή αρνητικά κάποιες φορές σε αυτή τη διαδικασία. […]
Συνέντευξη του Παναγιώτη Ιωακειμίδη, καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Παναγιώτη Αθανάσαινα.
Kathimerini. gr
Άσκηση
Να δώσετε από ένα συνώνυμο για καθεμία από τις ακόλουθες λέξεις του κειμένου, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχουν στο κείμενο : διαπιστώσει, επέκταση,αυταρχικά, συμβάλει,εγγυάται, επιδιώκει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου