Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Πρότυπα και αξίες στην τηλεόραση





Η τηλεόραση επηρεάζει χωρίς αμφιβολία τα πιστεύω των παιδιών για την κοινωνία.
Σκεφτείτε για λίγο τις ιστορίες που διαδραματίζονται… Δυνατά αγόρια, βοηθάνε φοβισμένα και αδύναμα κορίτσια. Οι περισσότεροι ήρωες είναι αγόρια, ενώ πολλά από τα κορίτσια που χρειάζονται βοήθεια, είναι ξανθά. Μήπως πολλά κλισέ της κοινωνίας μας υπάρχουν και σε παιδικές εκπομπές;
Από πολύ μικρά τα κορίτσια μαθαίνουν ακόμη και μέσω της τηλεόρασης ότι οι ήρωες και οι δυνατοί, είναι τα αγόρια. Μπορούν άραγε τα κορίτσια να φανταστούν ότι η «Ντόρα η εξερευνήτρια» θα μεγαλώσει και θα γίνει γυναίκα, θα ερωτευτεί και θα κάνει παιδιά;
Πολλά κορίτσια νιώθουν ανασφάλεια και αναρωτιούνται ... Είμαι πράγματι κορίτσι αν διαφέρω από αυτό που βλέπω στην τηλεόραση; Μην φανταστείτε ότι τέτοιους προβληματισμούς θα σας τους πουν. Είναι όμως πράγματα που περνάνε από το μυαλό των παιδιών!
Περίπου στην ηλικία των 11-12, που τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν εκπομπές που απευθύνονται σε ενήλικες, αποκτούν ίσως πρότυπα από σαπουνόπερες που προβάλουν έφηβους με σχετικά με την ηλικία προβλήματα. Τα αγόρια δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για σαπουνόπερες, γιατί τους αρέσει η δράση και όχι οι πολλές συζητήσεις. Δυστυχώς τη δράση πολλές φορές τη  βρίσκουν σε εκπομπές που περιέχουν βία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρονται για τη βία. Συνήθως σε τέτοιου είδους εκπομπές βρίσκουν το πρότυπο του ήρωα που θα σώσει τον κόσμο. Πολλά αγόρια βρίσκουν τα πρότυπα τους στον αθλητισμό.
Τα προβλήματα στην τηλεόραση λύνονται γρήγορα.
Ειδικά σε σαπουνόπερες η αρμονία και η ηρεμία αποκαθιστάται σε χρόνο μηδέν και πολλές φορές οι τηλεθεατές δεν προλαβαίνουν καλά-καλά να καταλάβουν πως λύθηκε μία αντιμαχία. Τα προβλήματα παρουσιάζονται σαν κάτι που αν περιμένουμε θα περάσει.
Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την αληθινή ζωή και μπορεί να φέρει συνέπειες στις μετέπειτα σχέσεις του παιδιού. Για άλλη μια φορά καλείστε ως γονιός να «είστε από κοντά» και να υπενθυμίζετε στο παιδί πως  ό,τι βλέπει δεν είναι πραγματικότητα. Καλείστε εσείς να γίνετε ισχυρό πρότυπο για το πώς επιλύνονται τα προβλήματα και όχι η τηλεόραση.
Από  το  διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: