Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΩΝ










Το πλουραλιστικό πνεύμα της εποχής μας έχει συντελέσει πολύ στο να αποκτήσουν μεγάλη δόξα και πολύ χρήμα τα αστέρια του ποδοσφαίρου, του κινηματογράφου και του τραγουδιού. Αντίθετα, οι άνθρωποι του πνεύματος μπαίνουν στο περιθώριο της επικαιρότητας. Φυσικό, λοιπόν είναι η λάμψη των πρώτων να θαμπώνει τους εφήβους, ενώ οι δεύτεροι με την αφάνειά τους να μην τους συγκινούν ιδιαίτερα.
Σήμερα πρωταγωνιστές στο χώρο του τηλεοπτικού προγράμματος έχουν γίνει οι φίρμες, δηλαδή όσοι είναι φτασμένοι στην κορυφή της επιτυχίας και της δόξας. Για το λόγο αυτό προκαλούν στους σημερινούς εφήβους το θαυμασμό και την τάση για μίμηση, που πολύ συχνά φτάνουν στα όρια της υστερίας και του παραληρήματος.
Ένα από τα σπουδαιότερα αίτια γι’ αυτήν τους την απήχηση είναι δίχως άλλο η τυφλή λατρεία του χρήματος που έγινε πραγματική θρησκεία για τους μεγάλους και που πολύ περισσότερο δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε και τους εφήβους. Έπειτα δεν είναι μόνο το χρήμα που ονειρεύονται οι νέοι σήμερα. Είναι και το χειροκρότημα που σ΄ αυτήν την περίπτωση αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα αναγνώρισης. Αλλά και η μεγάλη προβολή αυτών των αστεριών δεν έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα, οι σημερινοί νέοι πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσουν εύκολα σ΄ αυτήν την κατάσταση. Η απατηλή λάμψη λοιπόν και η μαγεία αυτών των ειδώλων υπνωτίζει κυριολεκτικά τους εφήβους σε σημείο που να τους κάνει να βλέπουν τις διάφορες φίρμες ως ινδάλματα και όχι ως χρυσές μετριότητες.
Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο ότι στα είδωλα των νέων δεν συγκαταλέγεται κανένας από τους πνευματικούς ανθρώπους. Η αφάνεια λοιπόν αυτών, η δυσκολία του έργου τους και η όχι και τόσο ανθηρή οικονομική τους κατάσταση τούς κάνουν αδιάφορους μπροστά στα μάτια των νέων και ανάξιους προσοχής. Ωστόσο, αν επιχειρούσε κανείς μία σύγκριση ανάμεσα στους ανθρώπους της επιτυχίας και τους ανθρώπους της αξίας, δε θα έβρισκε παρά μόνο διαφορές.
Οι έφηβοι, επομένως, θαυμάζουν και μιμούνται αυτό που τους εντυπωσιάζει περισσότερο με τη λάμψη του, ενώ μένουν αδιάφοροι μπροστά στη βαθύτατη πνευματική προσπάθεια. Ίσως όμως να μην φταίνε απόλυτα οι ίδιοι και να εμπλέκονται άλλοι. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν...

2ο ενιαίο λύκειο Σύρου
Από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: