Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Παράνομη διακίνηση παιδιών











5,7 εκατ. παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας
Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UΝΙCΕF με το υπουργείο Εξωτερικών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης παιδιών. Σε όλο τον κόσμο 1,2 εκατ. παιδιά είναι θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ετησίως, περίπου 5,7 εκατ. παιδιά εμπλέκονται σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή και δουλείας, ενώ και άλλες εξίσου σοβαρές εκτιμήσεις αφορούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων και ενήλικων γυναικών. Συχνά, παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης συλλαμβάνονται και κρατούνται ως παράνομοι μετανάστες.
Φυσικά δεν πρόκειται για καινοφανές φαινόμενο. Αντίθετα, είναι πολυσυζητημένο σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, με αντίστοιχες δράσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης. Ωστόσο, παράγοντες όπως η διεύρυνση των ποικίλων ανισοτήτων παγκοσμίως, οι πόλεμοι, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα χάσματα μεταξύ των πολιτισμών, των κοινωνιών και των πολιτικών, η ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και ένα σωρό άλλοι λόγοι, καθιστούν το πρόβλημα υπαρκτό, έντονο και αναμφίβολα δύσκολο στις προσεγγίσεις και τις όποιες πολιτικές αντιμετώπισης.
Τόσο η παράνομη μετανάστευση όσο και το trafficking θεωρούνται από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Η παράνομη μετανάστευση έγινε αντικείμενο του οργανωμένου εγκλήματος, με τα δίκτυα να αναλαμβάνουν τη μεταφορά λαθρομεταναστών έναντι υψηλότατων αμοιβών. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από το οργανωμένο έγκλημα σαν οποιοδήποτε άλλο προς διακίνηση αγαθό. Οι υψηλές αμοιβές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες οι ποινές για τους λαθρεμπόρους παραμένουν ήπιες και παράλληλα η παρατεταμένη περίοδος φτώχιας και αστάθειας σε διάφορες χώρες του κόσμου, είναι οι παράγοντες που ευνοούν τη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας.
Τα θύματα της διεθνικής σωματεμπορίας (γυναίκες και παιδιά) υπόκεινται σε πολλαπλές παραβιάσεις των ατομικών τους δικαιωμάτων: αρχικά, σε ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία, για να υποταγούν στη θέληση του εμπόρου - διακινητή. Κρατούνται σε συνθήκες σκλαβιάς και υπόκεινται σε εξαναγκαστική εργασία. Δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα, τους αφαιρούνται τα νόμιμα έγγραφά τους (διαβατήρια, ταυτότητες, κ.λπ.), αλλά και τα χρήματα που κερδίζουν από την εξαναγκαστική εργασία. Οι συνθήκες διαβίωσης των θυμάτων της διεθνικής σωματεμπορίας χαρακτηρίζονται από πλημμελή και κακή διατροφή, παρατεταμένη έλλειψη και αταξία ύπνου, προβλήματα υγείας (σωματικής, ψυχικής), κατάχρηση αλκοόλ ή και ναρκωτικών, βιασμούς, ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς κ.ά.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα θύματα της διεθνούς σωματεμπορίας υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα όπως μετατραυματική διαταραχή με συμπτώματα άγχους, σοβαρές μορφές κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατακερματισμό του εγώ, ανασφάλεια, φόβο, ανησυχία και φοβίες.
Σχετικά δε με την εξαναγκαστική εργασία ή δουλεία, τα παιδιά αποτελούν το 40%- 50% των θυμάτων και ανέρχονται σε 5,7 εκατομμύρια.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά πως τα κορίτσια κάτω των 16 ετών που απασχολούνται ως οικιακές βοηθοί είναι περισσότερα από κάθε άλλη μορφή παιδικής εργασίας. Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 317 εκατομμύρια οικονομικά ενεργά παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, από τα οποία 218 εκατομμύρια εμπλέκονται σε κάποια μορφή παιδικής εργασίας. Από τα τελευταία, τα 126 εκατομμύρια εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, περιλαμβανομένων εργασιών με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία, με επικίνδυνα μηχανήματα ή σε ορυχεία.
Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το πρίσμα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι θετικές. Χρειάζεται συντονισμός των υπερεθνικών, ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, καθώς και η συνεργασία των μη κυβερνητικών φορέων, προκειμένου αυτά τα θέματα να μην εντάσσονται στο πλαίσιο της επικαιρότητας, αλλά σε μια σταθερή και μακροπρόθεσμη προοπτική.
ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από το οργανωμένο έγκλημα σαν οποιοδήποτε άλλο προς διακίνηση αγαθό
Από τον ημερήσιο Τύπο
Βάσω Αρτινοπούλου
Η Βάσω Αρτινοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας, αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.

 Βίντεο  για  την  παιδική   εργασία

Δεν υπάρχουν σχόλια: